Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Edytowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
k4cu
Witam. Przychodzę z naprawdę głupim pytaniem. Ćwiczę sobie php poprzez robienie prostej aplikacji kinowej tylko że napotkałem problem w postaci takiej że chciałbym zrobić możliwość edycji danych o filmie poprzez oddzielną opcję w panelu pracowniczym. Tyle że totalnie nie wiem jak to zrobić ponieważ wszystkie moje próby zakończyły się masą błędów. Niżej załączam kod na dodawanie filmu do bazy.
Z góry dziękuję za pomoc

<?php
session_start();
?>
<?php
if(isset($_POST['przycisk'])){
$tytul=$_POST['tytul'];
$rezyser=$_POST['rezyser'];
$gatunek=$_POST['gatunek'];
$premiera=$_POST['premiera'];
$opis=$_POST['opis'];
$obsada=$_POST['obsada'];
$db=mysqli_connect("localhost", "root", "", "kino");
$q="INSERT INTO `filmy` ( `Tutuł`, `Gatunek`, `Premiera`, `Obsada`, `Reżyser`, `Opis`) VALUES ('$tytul','$rezyser','$gatunek','$premiera','$opis','$obsada')";
$x2=mysqli_query($db, $q);
echo 'Dodano film';
}
?>
<form method="post" action="">
Tytuł<br> <input type="text" name="tytul" required><br><br>
Reżyser<br> <input type="text" name="rezyser" required><br><br>
Gatunek<br> <input type="text" name="gatunek" required><br><br>
Premiera<br> <input type="number" name="premiera" required><br><br>
Opis<br> <textarea name="opis" ></textarea><br><br>
Obsada<br> <textarea name="obsada" ></textarea><br><br>
<input name="przycisk" type="submit" value="Dodaj film">
</form>
</body>
</html>
dublinka
Co za bledy?
Najpierw sie polacz z baza. W petli pobierz dane z tabeli wstawiajac (lub nie) dane w pola txt. Wstaw nowe dane w te pola i uzyj UPDATE do aktualizacji danych. To co masz teraz to INSERT to nie aktualizuje tylko dodaje nowy wiersz rekordow.

Jesli chcesz miec jakis panel w ktorym wyswietlasz rekordy z tabeli to dodaj pole radio (lub button z typem submit) i podstaw pod te radio lub przycisk ID z wierszy. Pozniej w kolejnym kroku to UPDATE tego wiersza o konkretnym ID. Jesli nie masz ID w awojej tabeli to musisz zrobic tabele od nowa dodajac id najlepiej autoincrement
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.