Cytat(viking @ 19.12.2020, 11:52:17 )

Stykasz się z zasięgiem zmiennych wewnątrz funkcji. W view($viewName, $data = [])
Mogę przekazać dane poprzez $data[] i tak też robię z innymi danymi,
wówczas funkcja jako metoda zadziała w frameworkClass ale nie zmienia to sytuacji i tak dopiero po dodaniu global $arrayDataPages tablica jest ładowana do funkcji/metody
alternatywą dla global jest require(data.php) plik w którym jest ta tablica. Czy require() jest tu ok zamiast global?
Jeśli ok to pozostała zmienna, static::class to tandeta, więc nie o to chodzi.
W pliku routClass.php (wczytującym kontrolery w zależności od adresu strony) mam klasę i kod ze zmienną
Kod
class routClass {
public function __construct() {
$name_controller = $this->nameController($url[0]);
}
}
Jak tę zmienną przekazać do pliku kontrolera np. indexController.php (z jednej klasy do drugiej znajdujących się w różnych plikach)?
Kod
class indexController extends frameworkClass {
public function index() {
//$html_menu = $this->buildMenu();
$data = ['name_controller' => $name_controller, 'i inne dane dla widoku...'];
$this->view("index", $data);
}
}
Wówczas wynik np. z funkcji buildMenu() czyli całe Menu, które przeniosę do frameworkClass jako metodę też mógłbym wrzucić do tablicy $data i wyświetlić w widoku?!
If you try walking in my shoes... PHP Info, Please.Kilka tygodni pracy i jest pierwsza strona na autorskim Frameworku: www.s7partner.dbm.org.pl
Z waszą pomocą, ale średnio wyszło i chciałbym popracować nad back endem php'em, może damy radę coś jeszcze usprawnić?
Tym razem przydałoby się więcej teorii o ile to możliwe bez słów typu rzuć to, powodzenia życzę, nie możliwe...
Mam pytania odnośnie kilku wypowiedzi:
1. "Nie możesz użyć normalnie composera i prawidłowego nazewnictwa zgodnie z PSR?"
Używam Composera do podstron typu Kontakt, gdzie potrzebuję PHPMailera itp., nie wiem jednak na co potrzebny jest w autorskim Frameworku (co mógłbym tu nim usprawnić)?
Standardy PSR są do opanowania, ale jak się do nich zabrać... szybko ? : )
2. "Rzucić to w diabły i użyć Symfony albo Laravela"
Wymienione frameworki są ok, ale to "krowy", samo skopiowanie plików, instalacja Symfony zajmuje stosunkowo bardzo dużo czasu, a strona otwiera się katastrofalnie na typowym serwerze.
Potrzebowałem szybkiego frameworka dla stron składających się z kilku/kilkunastu podstron i ten, który napisałem jest do tego celu dobry.
Ponadto uruchomienie strony na serwerze zajęło może 10 minut i gotowe.
Czy wymienione ciężkie frameworki są w takiej sytuacji pożądane?
3. "Pisząc w ten sposób który nam prezentujesz nabierasz tylko mega złych nawyków."
P.S. viking jak widać masz większe wyobrażenie o PHP, więc zostań mentorem, nie krzycz na mnie, że nie tak, a naucz paru rzeczy, abym nabrał dobrych nawyków.