Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie sql ... pobieranie najnowszej wersji
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
orson
witam ...

mam taka tabele w bazie danych:
  1. CREATE TABLE `documents` (
  2. `docID` int(11) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `alias` varchar(20) collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '',
  4. `lang` varchar(2) collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT 'pl',
  5. `version` int(11) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
  6. `page` tinyint(2) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
  7. `title` varchar(150) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  8. `content` text collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  9. `description` varchar(255) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  10. `author` int(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
  11. `createDate` datetime NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
  12. `lastChange` datetime DEFAULT NULL,
  13. `attributes` SET('system','hidden','deleted','sitemap','file','stats') collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  14. PRIMARY KEY (`docID`,`alias`,`lang`,`version`,`page`),
  15. FULLTEXT KEY `text` (`content`)
  16. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
jak mozna sie domyslec beda w niej przechowywane dokumenty ... kazdy dokument ma rozne wersje [sledzenie zmian], rozne wersje jezykowe oraz rozna ilosc stron [kazda strona osobny wpis w bazie exclamation.gif] i teraz mam problem z zapytaniem ... potrzebuje takiego ktore wyciagnie mi caly dokument czyli wszystkie strony w najnowszych wersjach .... siedze i mysle i nic nie moge wymyslec ... order odpada ... max() chyba tez ...

warunek: zapytanie musi dzialac na mysql41 i dobrze by bylo gdyby dzialalo na postgresql 8.0 ...

pozdrawiam
cfk
mógłbyś tak zrobić że do każdej strony jest dopisywana data zapisania w bazie i wtedy wyciąga te najświeższe
orson
witam ...

w bazie juz jest zapisywane last change ... ale ostatnia modyfikacja nie musi odpowiadac wersji poniewaz po dodaniu ostatniej wersji jest ona ukryta (attributes ma hidden) do momentu sprawdzenia przez admina ... po za tym klient w specyfikacji wyraznie zaznaczyl ze maja byc wersje dokumentow ... narazie zrobione jest na 2 zapytaniach, ale wolalbym na 1 ...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.