Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Usuwanie ciągu znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sklep102
Cześć,
Mam mały problem mianowicie wyciągam dane z bazy danych i chciałbym wyciągnąć konkretne słowo z url wygląda to następująco:

../../inne/strona_12/djsaidasdnas24.4.324.23.6425.23.4
../../inne/strona_13/djszzzzzzxcsdnas24.4.324.23.6425.23.4

chciałbym wybrać nazwę "strona_12" 13 itp

1. foreach ($sklep as $sklep ){
  2. $sklep_name = $sklep ->name;
  3. $sklep_url = $sklep ->url;
  4.  
  5. $string = explode("/", $sklep_url);
  6. $sklep_url= implode('\\', array_slice($string, 3, -1));
  7. echo $sklep_url."</br>";
  8. }

i tutaj pojawia się pytanie w jaki sposób to wyciąć tak aby usunąć duplikaty? kilka plików jest w folderze strona_12, 13 itp. i pokazuje mi np. 10 razy strona_12

próbowałem zrobić to za pomocą array_unique() ale w pętli za każdym razem tworzy się osobna tablica.

Wpadłem po 2 dniach na pomysł żeby zapisać wynik do tablicy a później ją rozdzielić po za pętlą

1. foreach ($sklep as $sklep ){
  2. $items[] = $sklep_url;
  3. }
  4. $show = array_unique($items);
  5. $txt = implode("|",$show);
  6. echo $txt.'</br>';

tylko pojawia się inny problem mianowicie teraz cały tekst mam połączony w jeden ciąg. Jak można zmienić array na tekst bez łączenia go w jeden ciąg?

Potrzebuje użyć tej nazwy którą otrzymałem w sprawdzeniu czy taki folder istnieje jeśli tak to... Może jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie tego problemu?
viking
Przecież w show masz te pliki. Foreach na tej zmiennej i dalsze sprawdzanie warunków.
Neutral
Użyj pętli for i continue.
[0]=[
[0]=0;
[1]=1;
],
[1]=[
[0]=0;
[1]=1;
];

[0][0] i [1][0]
?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.