Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Git] Skasowane repozytorium?
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
starterrrrr
Witam.

Pracowałem sobie w PHPStorm na pewnym szablonie w Twigu. Założyłem nowy branch.

Wpisałem prawdopodobnie git log, lub git status, chciałem przywrócić wcześniejszą wersje.
Git zaczął prawdopodobnie pokazywać mi konflikty/zmiany. Były linijki z zielonym tekstem i plusami na początku. Nie wiedziałem jak z tego wyjśc/przerwać to klikałem ctrl+c i nic.

Wtedy zamknąłem okno terminala w phpstorm dostałem powiadomienie czy na pewno chce zrobić "Terminate".

Uruchomiłem od nowa PHPStorm i jakież moje zdziwienie, że repozytorium GIT znikneło, chciałem wyswietlić branche ale gita już nie było w tym projekcie :/

Troszke nieciekawie, że git ma zabezpieczać przed utratą plików a tutaj jak się okazuje można tak się wkopać. Dobrze, że miałem kopie na serwerze bo straciłbym wiele dni pracy :/
Dlaczego tak się stało? Coś zrobiłem źle, czy to błąd gita? Pracuje na windows 11.

P.S. Czy pracujać na gicie musze cobie ten katalog gita backupować co jakiśczas dodatkowo?

Pyton_000
Dla tego warto zawsze na początku poznać GIT od strony CLI żeby wiedzieć jak z nim pracować. Storm raczej nie usunął Ci gita z projektu a mógł co najwyżej wywalić go sobie z IDE.

GIT (jak i inne zresztą) jeśli nie wypchniesz zmian do remote to jak lokalnie sobie dropniesz to kaplica. O ile da się jeszcze przywrócić jakieś niechciane akcje na repozytorium o tyle skasowanie plików nie naprawisz.

PS, git status/log nie zepsuje repo nawet jakbyś chciał wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.