Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polskie znaki w treści tworzonego dokumentu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawel06281990
Witam,

Przy tworzeniu dokumentu, aby był wysyłany z serwera w treści mam krzaki w tym stylu

POTWIERDZENIE ZAMÓWIENIA
Sz.P Paweł ,

Uprzejmie informuję, iż Msza Św. za osobę zmarłą Marian Celny, pochowaną na tutejszym cmentarzu, została zamówiona.
Wszystkie informacje zawarte w niniejszym piśmie są dostępne dla osoby zamawiającej Msze Św.
Potwierdzenie nie jest jednoznaczne z faktycznym stanem zamówienia Mszy św. za zmarłą osobę,
w celu weryfikacji prosimy udać się do kancelarii w celu potwierdzenia zamówionej Mszy Św.

Z poważaniem

W ten sposób robię zapis

1. file_put_contents($nazwa.'.odt', $wynik);

A jak dodam, aby były polskie znaki

1. iconv('UTF-8', 'ISO-8859-1', $wynik);

To nie mam polskich znaków tylko mam coś takiego jak l zamiast Ł ,S zamiast Ś itp.

Próbowałem też odwrócić

1. iconv( 'ISO-8859-1','UTF-8', $wynik);

To nic to nie daje nadal mam krzaki

Można zrobić, aby były polskie znaki?? jeśli tak to w jaki sposób
vokiel
Ustaw wszędzie jedno kodowanie i nie będzie problemu z konwersją itd.

Wszędzie to znaczy: pliki php, nagłówki, www, baza danych, generowane pliki.
pawel06281990
Ale jak wszędzie korzystam z UTF-8
vokiel
Sprawdź sobie na początku, czy na pewno masz poprawne kodowanie https://www.php.net/manual/en/function.mb-d...ct-encoding.php

Poza tym, czy ja dobrze widzę, że Ty pliki ODT tworzysz wrzucając do nich po prostu tekst? Tak to możesz tworzyć plik tekstowy, ODT ma swoją strukturę dokumentu.
gino
ja już wspomniał @vokiel, struktura pliku odt jest praktycznie tożsama z plikiem doc, a cała treść znajduje się w pliku xml o nazwie content.xml I w nim (między innymi) jest ustawione kodowanie znaków:
Kod
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>