Dziękuję chłopaki za podpowiedzi i sugestie.

Odnośnie ustawień w bazie danych co do metod: date i datetime - Nie potrzebuję zapisywać daty urodzin w formatach obsługiwanych po przez te metody, ponieważ założenie skryptu ma działać w string'u. Właśnie to odkryłam w mojej aplikacji. Jeśli data zapisana będzie za pomocą date lub datetime wówczas nie będę mogła wykonać innych funkcji w aplikacji i przyłączyć dodatkowych informacji do zmiennych. Samo date lub datetime, kiedy wykonuje osobno to działa bez zarzutu

Dlatego postanowiłam zmienić na varchar. Skoro varchar zabiera więcej pamięci zapisując mniej niż date i datetime to chyba jestem głupia z logicznego myślenia. Pomijając to zastanowiłam się nad skryptem php i napisałam tak:
// Actual date
$date_2 = date_create
(date('Y-m-d')); // Read Parser Date from string
$date_1 = date_create
(str_replace('-->', '', trim(ltrim(rtrim(strstr(strstr(str_replace('<div class="hit__name">', '<!--', str_replace('</div></div>', '-->', str_replace('<div class="hit__details hit__details--knowForFilm">', '<!--', str_replace('<span class="hit__personBirthDate" data-birthdate="', '', str_replace('"></span>', '', chop($actors_base[1]['date'])))))), '<!--<div', true), '-->', false), ' '), ' '), ' '))); $diff = date_diff($date_1, $date_2);
// Separate Year to OLD
$summary_separate = $diff->format("%a")/365+1;
print "Wiek: " . strstr($summary_separate, '.', true) . " lat<br />";
W zmiennej $date_1 występuje:
date_create
(str_replace('-->', '', trim(ltrim(rtrim(strstr(strstr(str_replace('<div class="hit__name">', '<!--', str_replace('</div></div>', '-->', str_replace('<div class="hit__details hit__details--knowForFilm">', '<!--', str_replace('<span class="hit__personBirthDate" data-birthdate="', '', str_replace('"></span>', '', chop($actors_base[1]['date'])))))), '<!--<div', true), '-->', false), ' '), ' '), ' ')));
Powyższa funkcja odczytuje dane string'u po przez zmienną $actors_base[1]['date'], z którego usuwane są wybrane fragmenty kodu HTML. Zamiast tego można wstawić: date_create('1974-11-11');
Poniżej mój kod php:
// Actual date
$date_2 = date_create
(date('Y-m-d')); // Read Parser Date from string
$date_1 = date_create('1974-11-11');
$diff = date_diff($date_1, $date_2);
// Separate Year to OLD
$summary_separate = $diff->format("%a")/365+1;
print "Wiek: " . strstr($summary_separate, '.', true) . " lat.<br />";
Działa tak jak chciałam i do tego jak zmieniam kontent to także działa i liczy wiek bez błędów

Działania na bazie z DIFF-coś tam sobie odpuszczę.
Pozdrawiam.