Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache i sesje w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
waldo
Witam...
mam problem zainstalowalem sobie serwerek Apache (2.0.53), do niego php (4.3.10) i PostgreSQL (8.0.1) i mam problem z sesjami, mam w php.ini ustawiona sciezke do katalogu z przechowywanymi sesjmi session.save_path = d:\usr\php\tmp.
Problem wyglada tak, ze nie moge zarejestrowac zmiennych sesyjnych poprzez np. session_register('login');
poprostu zmienne te nie istnieja... jak sie do nich odwoluje to tak jakby ich nie bylo... np. if (session_is_registered('login') ma zawsze wartosc FALSE pomimo tego ze wczesniej jest ta zmienna rejestrowana...
Dodam rowniez ze na serwerze szkolnym to dziala poprawnie, ale niestety nie jest dostepny i nie bedzie przez jakis czas, dlatego sklonilem postawic cos takiego u siebie w domu..
Z gory dziekuje za pomoc... party.gif
gg: 1996302
hwao
  1. <?php
  2.  
  3. session_start(); // start sessji
  4.  
  5. $_SESSION['hwao'] = 'mod :-P';
  6.  
  7. ?>

Tak powino dzialac :-) a jak Ty podales jest "nie oplacalne" tak jest znacnzie lepiej
Cysiaczek
Oj a ja myślałem, że tylko php 5.0 ma problemy z sesją w podstawowej konfiguracji.

Po pierwsze primo: postaraj się zamienić backslashe "\" na slache "/" . O dziwo na tak musiałem, zrobic na Windzie!!!
Po drugie primo: ustaw sobie porządnie obsługę sesji w php.ini. Oryginalna jest do bani.
po trzecie primo. Zanim zrobisz pierwsze i drugie primo, to zajrzyj do katalogu, czy jest tworzony plik sesji "phpsessid98s2d7d89279ds8 ble ble ble" albo podobny.
Otwórz go i sprawdz, czy jest tam zarówno nazwa zapisywanej zmiennej jak i jej wartość. Jak nie ma, to wróć do punktu 1 i 2 primo

Pozdrawiam

p.s Czy ja wogólę jestem rozumiany?
waldo
Cytat(Cysiaczek @ 2005-03-03 23:47:30)
Zanim zrobisz pierwsze i drugie primo, to zajrzyj do katalogu, czy jest tworzony plik sesji "phpsessid98s2d7d89279ds8 ble ble ble" albo podobny.
Otwórz go i sprawdz, czy jest tam zarówno nazwa zapisywanej zmiennej jak i jej wartość.

Plik jest tworzony i zawiera nazwy zmiennych i wartosci ich a stronka ktora je wykorzystuje ich nie widzi...
Podkreslam, ze ta sama strona na serwerze szkolnym nie miala problemow...
Zna ktos moze przyczyne, badz rozwiazanie??
Z gory dziekuje...
Rastman
po pierwsze może masz wyłączone cookies w przeglądarce? spróbuj przekazać SID przez adres
po drugie wersja podana przez hwao jest bardziej elegancka i pewniejsza
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.