Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w tworzeniu WWW
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maco
Witam. PIsze tu po raz pierwszy bo mam ogromny problem. Zanim zaczne powiem ze z php mialem stycznosc - mniej - wiecej znam jezyk, skladni itp. Napisalem sam kilka skryptow na potrzeby mojej WWW, ale teraz mam zamiar zabrac sie za cos wiekszego, taki vortal, i bede musial caly serwis oprogramowac w php. Chem tam miec bazy uzykownikow, duze skrypty itp. Problem tkwi w tym, ze nie wiem jak sie za to zabrac sad.gif - zanim zaczne cos robic, to wypadalo by to wszystko rozplanowac. Teraz przechodze do sedna: jezeli ktos robil juz cos takiego, ma na to jeden niezastapiony pomysl i moglby sie tym ze mna podzielic i chcialby mi pomoc to bylbym dozgonnie wdzieczny.

P.S. Z gory dzieki - licze na wasze umiejetnoscie winksmiley.jpg[/i][/b]
kryr
Co nalezy miec:
- papier
- dlugopis
- mozg
ewentualnie bardziej nowoczesnie:
- komputer
- progarmik case, uml
- mozg w tym wypadku tez by sie przydal

Najpierw sie mysli, potem kresli schematy i pisze dokumentacje wstepna, potem sie to implementuje - znaczy programuje, a na koniec konczy dok i juz gotowe.
maco
kiedy ja wogle nie mam na to pomyslu - nie potrafie tego rozplanowac - co do uml, to troche o tym poczytalem an zachodnich stronach, ale nic praktycznie z tego nie kumam - moze by ktos to opisal ?

P.S. ale co mi ze schematow, jak wogle nie wiem jak to zrobic, moj mozg nie potrafi tego sensownie poukladac
kryr
A wiec (uwaga) rozpisuje sie:
1. Przy duzych projektach wazne jest, aby oddzielic tresc od grafiki, wiec musisz napisac skrypt kotry bedzie "parsowal" wszyskie elementy strony z layoutem.
2. Jezeli to ma byc vortal to beda Ci potrzebne zapewne skrypty do obslugi katalogu z linkami i archiwum artykolow... Te najlepiej trzymac w bazie danych - trzeba ja zaprojektowac, wymyslec wszystkie tabele itd
3. Napisac tez pozostale bajery (pamietaj, ze "zegarek z wodotryskiem, ani za mocno nie trysnie, ani czasu dobrze nie bedzie mierzyc" :wink: ), jakas ankieta, forum - dane tez w bazie danych, to wazne bo trzeba je czesto modyfikowac, a robic to na plikach to mordenga...
4. Jakis system rotacji banerow, no i statystyki...
5. Zacznij myslec, bo bez tego ani rusz :wink:
Anarion
Ja tam robie wszystko po kolei, powiedzmy najpeirw licznik, potem sonda, potem newsy i to wszystko podczepiam do panelu administracyjnego tongue.gif
em1X
na co panel winksmiley.jpg wystarczy phpMyAdmin laugh.gif
kryr
em1X: nie kazdy "pracownik biurowy" wie co to "phpMyAdmin", nie mowiac juz o obsludze...
em1X
Cytat
em1X: nie kazdy "pracownik biurowy" wie co to "phpMyAdmin", nie mowiac juz o obsludze...

a szkoda :|
maco
dzieki wszystkim a pomoc - jako tako juz sobie w glowie wszystko ulozylem - postawilem sobie jedna teze - wszystko musi byc modyfikowalne kilkoma kliknieciami myszki smile.gif
Anarion
Cytat

Nie jestem biurowym pracownikiem smile.gif
I ja robie sobie skrypty konkretne na potrzeby strony, i to konkretnie mojej, wiec po co mi phpMyAdmin ?
em1X
Cytat
Cytat

Nie jestem biurowym pracownikiem smile.gif
I ja robie sobie skrypty konkretne na potrzeby strony, i to konkretnie mojej, wiec po co mi phpMyAdmin ?

jezeli korzystasz z mysqla to phpMyAdmin jest boski :wink:
kryr
Zgadzam sie, phpMyAdmin jest ekstra, ale nie w tedy, kiedy robimy stronke dla klienta...
GeoS
Cytat
jezeli korzystasz z mysqla to phpMyAdmin jest boski :wink:

A ja polecam wszystkim uzytkownikom Winshita NetAdmina smile.gif
On to dopiero jest super i bez potrzeby nie obciaza serwera WWW smile.gif
kryr
A co to ten netadmin :?: ohmy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.