Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hierarchia folderów w BD
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
pavlo
Mam do zrobienia program do ewidencjonowania dokumentów i programow w prywatnych zbiorze CD tabele juz mniej wiecej mam ale pojawil sie problem jak zapamietac w tabelach BD hierarchie folderow na plycie (ktora ma zostac automatycznie zczytana) mialem kilka pomyslow ale raczej byly chybione rolleyes.gif do tego bede robil aplikacje w delphi albo C++ byc moze one posiadaja do tego jakies narzedzia ktore to ulatwiąquestionmark.gif? Prosze pomóżcie bo goni mnie termin oddania modelu fizycznego do wgladu prowadzacemu laborki! Jesli ktos zna jakies ciekawe linki gdzie mozna znalezc jakies pomocne materialy albo zródla(kody winksmiley.jpg odnosnie mojego projekte bede dźwieczny
q
nie wiem czy jakos ci pomoge, ale w C++ robilem cos podobnego ...

jezeli kazdy katalog to obiekt, a wszystkie obiekty sa ulozone w liscie to jednym z pol takiego obiektu moze byc wskaznik do ojca, kiedy katalog glowny to ten wskaznik bedzie np. pusty.

przeszukiwanie zarowno w jedna strone jak i druga jest proste ...
od katalogu glownego rozwijasz rekurencyjnie wszystko co ma wskaznik katalogu glownego, a od strony dolu to tylko wybieranie kolejnych obiektow bo adresy juz bedziesz mial

z gory mowie, ze nie mam pojecia czy to jest optymalne i wogole, lae na pewno nie trudne do zrealizowania i to jest czysta implementacja w C++, bez baz danych

a jesli interesuje cie samo podejscie do drzewek to jest na php.pl artykul o tym lub tez inne rozwiazanie w samej bazie danych: dodatkowa tabela z samymi polaczeniami od kogo do kogo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.