<tr> <td><font class=napis>Kategoria</td> <td><select name=\"kategoria\"><?php $sql = \"SELECT * FROM kategoria ORDER BY id_kategoria\"; ?> </select> </TD> <tr>
Oczywiście logowanie do bazy jest wcześniej.
Jak rozwinę listę pokazuje dobrze dane z bazy.
W tym samym pliku mam też pole input oto fragment kodu:
<td><font class=napis>Temat</td> <td> </td>
W drugim pliku x.php mam insert-a który dodaje dane z rozwijanej listy i z input-a do bazy danych do tabeli artykul oto fragment kodu:
<?php $url = 'localhost'; $login = 'root'; $pass = 'krasnal'; //modyfikuj bazę danych switch($akcja) { case('DELETE'): $zapytanie=\"DELETE FROM arty WHERE id=$id\"; break; case('INSERT'): $zapytanie=\"INSERT INTO artykul SET id_kategoria='$id_kategoria', temat='$temat', tresc='$tresc', autor='$id_users', redaktor='$id_users', data_u='$data_u', data_p='$data_p', data_z='$data_z', id_rej_zm='$id_rej_zm'\"; break; case('UPDATE'): $zapytanie=\"UPDATE arty SET tytul='$tytul', tresc='$tresc', autor='$autor', miasto='$miasto', data='$data' WHERE id=$id\"; break; default: break; } ?>
Problem jest w tym ze dane z input-ów dodaje do bazy a dane z listy wyboru nie. Nie jestem na 100% pewien ale chyba zamiast pobranego id_kategoria wpisuje zero ponieważ w bazie mam ustawione pole id_kategoria aby domyślnie wstawiał jeden a po dodaniu jest tam zero

Sorki za estetykę . Nie zabłysnołem