Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: teskt w polu liczbowym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzegorz_g
czy istnieje jakiś sposób by w polu formularza była możliwość wpisywania liczb słownie lub liczbowo a do bazy zapisywało liczbowo. Dziękuję za wszelki odpowiedzi
revyag
Musiałbyś napisać swoją funkcję do tego. Poza tym musiałbyś też wymusić na userach określony sposób wpisywania słownie tych liczb, bo inaczej to byłby kłopot smile.gif np. sprawa polskich liter.
cudny
Nie jestem pewny czy baza danych ci to przyjmie, a nie chce mi sie sprawdzac teraz smile.gif

sproboj:

1. <?php
  2.  
  3. mysql_connect('host', 'login', 'haslo');
  4. mysql_select_db(&#092;"baza\");
  5.  
  6. $aForm = $_POST['to co jest w formularzu'];
  7.  
  8. settype($aForm, &#092;"integer\");
  9.  
  10. ?>

Teraz ciag znakow w $aForm przyjmuje typ numeryczny.

pzdr
cudny
nospor
cudny: a skąd niby funckja settype ma wiedzieć ze napis "tysiąc" to 1000? Trochę pomyslunku. Be własnego skryptu (lub cudzego) do zamiany napisów na liczby nic z tego nie będzie
cudny
Zle zrozumialem pytanie - myslalem ze chodzi o typ znakow a nie ze jak sie wpisze slownie tysiac to zmienna ma przyjac 1000.

pzdr
cudny
dr_bonzo
Powiedz czemu chcesz to zrobic, przeciez liczby w postaci cyfr wpisuje sie 100 razy szybciej i piendziesiat (tongue.gif) razy trudniej jest sie pomylic w pisowni.
kubatron
Jakbyś użył wyszukiwarki na forum to byś znalazł skrypt autorstwa któregoś z użytkowników foróm który działa w obie strony.
Wiec jeśli nie dasz sobie rady poszukaj.
scanner
Cytat(kubatron @ 2005-04-15 11:40:12)
Jakbyś użył wyszukiwarki na forum to byś znalazł skrypt autorstwa któregoś z użytkowników foróm który działa w obie strony.

Noo.. ja chcętnie ten skrypt zobaczę...
Zlinkuj go kubuś, co? Bom niezmiernie ciekaw gdzieś Ty znalazł konwerter, zamieniający "tysiąc" na "1000"...
donpablo
witam, jak chcesz to moge ci podesłać skrypt do zamieniania liczby na zapis słowny, troche zmian i będzie w obie strony, nie umieszczam tego tutaj bo jest tego ponad tysiąc linii (zmienia liczby na zapis słowny w zakresie 0 do 99 999 999)
dr_bonzo
Jemu chodzi o odwrotna konwersje: text do liczb.
PS. az 1000 linii?
kszychu
Cytat(donpablo @ 2005-04-15 11:26:39)
troche zmian i będzie w obie strony,

Kurna, następny..... To zrób mi proszę te kilka zmian i podeślij, jeśli łaska.
A przy okazji, swego czasu ktoś tu napisał konwerter liczba -> tekst. Używam go do dziś, bo ma on raptem kilkadziesiąt linii.
Ten 1000 linii to pewnie wyglada tak:
  1. <?php
  2.  
  3. switch ($liczba) {
  4.  // ...
  5.  case 137:
  6.  $tekst = 'sto trzydzieści siedem';
  7.  break;
  8.  // ...
  9. } 
  10.  
  11. ?>
;-)
donpablo
dobre sobie
to sprubuj zrobić taki konwerter w przedziale liczb od 0 do 99 999 999
jeśli ci sie uda to dostaniesz nobla

no i jeszcze konwertuje liczy całkowite i rzeczywiste .... powodzenia
ActivePlayer
'pięćdziesiąt dwa i trzy czwarte' tongue.gif
SongoQ
Do zamiany z int lub float na postac slowna to jest classa dostepna na pear - obslugija chyba okolo 15 jezykow (doklanide nie pamietam), dodatkowo wyswietla cene np sto zlotych piec groszy, ale czegos takiego zeby dzialalo w odwrotna strone raczej do konca nie da sie zrobic: - polskie litery, za duzo mozliwosci wpisania liczby. Nie wiem dlaczego chesz takie cos zaimpementowac, jak dla mnie wydaje sie to chorym pomyslem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.