Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/js] przekazanie zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
JOHNY
Siema mam takie pytanie jak przekazać zmienną php z popupa do strony z której popup był wywolany i czy się wogóle da questionmark.gif

Dzięki za pomoc
ikioloak
To jest fragment przykladowego kodu wywolanego popupa. Opener.location odwoluje sie do adresu okna z ktorego jest wywolywany popup. Dalej juz chyba wszystko wiadomo.
  1. <form method="post" name="f">
  2. <table cellspacing="0" cellpadding="2">
  3. <tr>
  4. <td>Login:</td><td><input type="text" name="login" value=""></td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td>Hasło:</td><td> <input type="password" name="pass" value=""></td>
  8. </tr>
  9. <tr>
  10. <tdcolspan="2">
  11. <button name="but" onclick="opener.location='verify.php?login='+document.f.login.value+'&password='+document.f.pass.value; window.close()">OK</button>
  12. </td>
  13. </tr>
  14. </form>
JOHNY
No w zasadzie działa ale jest problem w tym że nie da się zaladować 2 zmiennej z innego popupa do tego samego pliku bo po refresh tamto znika z zostaje to co przekazalem z 2 popupa sad.gif

A w
  1. <script language="JavaScript">
  2. opener.location.reload();

nie da się jakoś przekazać questionmark.gif
ikioloak
A w drugim popupie chyba mozesz dac:
  1. <button name="but" onclick="opener.location=opener.location+'&par1='+document.f.par.value; window.close()">OK</button>
JOHNY
No tak ale czy jak otworze np najpierw 2 popup a potem 1 to czy nie bedzie kolidować i się nie zchrzani questionmark.gif

Obednie wymyśliłem coś innego a w zasadzie 2 rzeczy i chce skonsultować to z wami czy to dobry pomysł
1. na końcu skryptu upload-a po wykonaniu upload dodałem kod php odnośnie jawy
w popup1.php i popup2.php - odpowiedzialny za upload 'big' i 'small'
  1. <?php
  2.  
  3. // dodatkowa funkcja
  4. ...
  5. // reload
  6. echo &#092;"<script language=\"JavaScript\">opener.location.reload('sciezka/index.php?dir_uploadbig=$dir_uploadbig&dir_uploadsmall=$dir_uploadsmall'');</script>\";
  7. ?>

i teraz wywali mi do przegladarki adres typu http://cośtam/sciezka/index.php?dir_upload...ir_uploadsmall=

No i ok przekaze pustą zmienną small oraz big z adresem img (oczywiście
  1. <?php
  2. global $dir_uploadbig, $dir_uploadsmall;
  3. ?>
w index.php

wszystko by grało jakby się dało jeszcze dodać // dodatkową funkcje w javie co by sciągala zmienną dir_uploadbig lub dir_uploadsmall z adresu ale nie wiem czy się da bo na javie się nie znam

2. No ten sposób chyba bardziej przystępny poprostu wlepić mu w adres ścieżki wywołującej popup zmienne $dir_uploadbig i small jak global nie wykryje to właduje puste zmienne (co jest bez różnicy na 1 etapie) a potem wywołanie 1-go popupa upload/reload + dodanie zmiennej do globala w tym momęcie już mamy 1 zmienna z globala i upload do 2 folderu

Nie wiem czy dosyć jasno to napisałem ale chyba uchwiciliście co i jak

Qrde nie zadziała tak bo nie przekaże mi scieżki w /images/big/lol.gif przy wywolaniu popupa jedyna szansa w javie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.