No tak ale czy jak otworze np najpierw 2 popup a potem 1 to czy nie bedzie kolidować i się nie zchrzani

Obednie wymyśliłem coś innego a w zasadzie 2 rzeczy i chce skonsultować to z wami czy to dobry pomysł
1. na końcu skryptu upload-a po wykonaniu upload dodałem kod php odnośnie jawy
w popup1.php i popup2.php - odpowiedzialny za upload 'big' i 'small'
<?php
// dodatkowa funkcja
...
// reload
echo \"<script language=\"JavaScript\">opener.location.reload('sciezka/index.php?dir_uploadbig=$dir_uploadbig&dir_uploadsmall=$dir_uploadsmall'');</script>\"; ?>
i teraz wywali mi do przegladarki adres typu
http://cośtam/sciezka/index.php?dir_upload...ir_uploadsmall=No i ok przekaze pustą zmienną small oraz big z adresem img (oczywiście
<?php
global $dir_uploadbig, $dir_uploadsmall; ?>
w index.php
wszystko by grało jakby się dało jeszcze dodać // dodatkową funkcje w javie co by sciągala zmienną dir_uploadbig lub dir_uploadsmall z adresu ale nie wiem czy się da bo na javie się nie znam
2. No ten sposób chyba bardziej przystępny poprostu wlepić mu w adres ścieżki wywołującej popup zmienne $dir_uploadbig i small jak global nie wykryje to właduje puste zmienne (co jest bez różnicy na 1 etapie) a potem wywołanie 1-go popupa upload/reload + dodanie zmiennej do globala w tym momęcie już mamy 1 zmienna z globala i upload do 2 folderu
Nie wiem czy dosyć jasno to napisałem ale chyba uchwiciliście co i jak
Qrde nie zadziała tak bo nie przekaże mi scieżki w /images/big/lol.gif przy wywolaniu popupa jedyna szansa w javie