Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja dla mojego skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
yakass
Witam, mam zamiar za jakiś czas wypuścić większy projekt napisany w php. Chcę aby skrypt był udostępniony na licencji GNU/GPL jednak z wyłączeniem użytku na stronach WWW o charakterze komercyjnym.
Czy powyższy zapis (GPL z wyłączeniem użytku komercyjnego) ma formalny sens? Czy to nie jest coś sprzecznego winksmiley.jpg.

Licencja GLP zezwala na modyfikowanie i dołączanie do własnego kodu innych kodów GPL o ile produkt wynikowy będzie nadal rozprowadzony na tej licencji oraz zostanie umieszczona odpowiednia notka o autorach (np. części kodu z phpBB można znaleźć w wielu skryptach, np. phpNuke). I tu moje pytanie: czy jeżeli wyłącze użytek komercyjny z mojego projektu, to czy będę mógł dołączyć fragment kodu z np. phpBB?

blink.gif
dr_bonzo
To napisz wlasna licencje: skopiuj te fragmenty ktore ci pasuja z innych licencji i dodaj ze nie wolno wykorzystywac w stronach komercyjnych.
yakass
...ale zależy mi na fragmencie kodu z phpBB (kilka wyrażeń regularnych, obsługa warst abstrakcji baz danych), no chyba że to bym sam napisał, ale to bez sensu, jeżli takie skrypty juz istnieją. worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.