Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konwert na ISO alternatywa dla iconv - jaki inny s
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pawel007
Witajcie!

Po prawie 42 godzianch śleczęnia wpadłem na pomysł (bo mój umysł juz powoli nie wydala) że może zaczerpnę rady specjalistów.

Stworzyłem system do strony www mający na celu aktualizację z poziomu panelu - banał.tongue.gif (tak w gwoli wyjasnienia:)

Nie wiedziałem niestety jakie języki ma obslugiwać ten system - teraz już wiem... np. chorwacki.

Site jest połaczeniem php, mysql, oraz flash mx 2004 - dynamicznie generowane rozwijane menu we flashu w zalezności od języka.
I wszystko chodziło dobrze do momentu kiedy pojawił się na horyzoncie język chorwacki i jego znaki diakrystyczne (czyt. dziwne hieroglify).
Dane do menu sa szczytywane z bazy oraz przy pomocy iconv eksportowane do flasha. i nadal wszystko fajnie tylko że na moim serwerze na ktorym mam dostęp do bibliotek iconv.

Problem w tym, że klient ma konto na serwerze austriackiej firmy hostingowej, gdzie niestety nie ma iconv.

I co teraz zrobić?

Czy istnieje jakiś inny sposób przekonwertowania znaków z iso-8859-1 na UTF-8.

Próbowałem różnych fukcji
- np. zamiany konkretnych znaków z ISO na UTF,
- tłumaczenia encji z postaci liczbowej na tekstową - lecz niestety znaki z chorwackiego nie mają odpowiednika textowego

i wielu innych - jak sobie przypomne to dopiszę.

Prosze nie odsyłajcie mnie do prostych funkcji z dokumentacji php - bo jakby zliczali ilośc wejśc na dobę z jednego IP - to administratorzy php.net dawno by mnie zamordowali.

Proszę was bardzo o pomoc, bo naprawdę już sam nie wiem co zrobić.
hwao
Mozesz tak
http://php5.pl/php/konwersja_systemu_kodow..._win1250_i_utf8

Pozatym najlepiej trzymac w bazie wszytko w UTF-8, a jezli flash ich nie obsluguje to konwerowac je przed wyslaniem.
pawel007
Cytat(hwao @ 2005-05-25 22:25:03)

google to podstawa

Cytat(hwao @ 2005-05-25 22:25:03)
Pozatym najlepiej  trzymac w bazie wszytko w UTF-8, a jezli flash ich nie obsluguje to konwerowac je przed wyslaniem.

a wiesz nie wpadłem na to.

Ale to http://php5.pl/php/konwersja_systemu_kodow..._win1250_i_utf8 odnosi się do polskich znakow - z tym to nie mam najmniejszego problemu, schody zaczynaja sie dalej, np. "ć" - ale z daszkiem - forum nie puszcza mi tego znaczka
hwao
Pozatym mysle ze jak bedziesz miał w panelu admina kodowanie ustawione na utf-8 to rzeczy wpisywane w formularz sa wlasnie w tym kodowaniu smile.gif
Czyli powinny zostac wyslane w utf-8 i nie trzeba ich konwertowac (poprostu zapisac do bazy danych).

Na stronie utf-8 - zebys nie mial problemow z krzaczami (w adminie tez zeby wlasnie tak dodowalo do bazy).
Flash - jezeli nie obsluguje utf-8 to konwertujesz utf-8 do tego co mu tam sie dobrze trawi smile.gif

Tutaj masz pare funckji sprawdz ktora dziala najlepiej. smile.gif
bela
Cytat(pawel007 @ 2005-05-25 22:26:55)
Ale to http://php5.pl/php/konwersja_systemu_kodow..._win1250_i_utf8 odnosi się do polskich znakow - z tym to nie mam najmniejszego problemu, schody zaczynaja sie dalej, np. "ć" - ale z daszkiem - forum nie puszcza mi tego znaczka

To może wejdź na stronę Unicodu i tam są PDF-y z opisami znaczków i poprostu zamień tablicę ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.