Po prawie 42 godzianch śleczęnia wpadłem na pomysł (bo mój umysł juz powoli nie wydala) że może zaczerpnę rady specjalistów.
Stworzyłem system do strony www mający na celu aktualizację z poziomu panelu - banał.

Nie wiedziałem niestety jakie języki ma obslugiwać ten system - teraz już wiem... np. chorwacki.
Site jest połaczeniem php, mysql, oraz flash mx 2004 - dynamicznie generowane rozwijane menu we flashu w zalezności od języka.
I wszystko chodziło dobrze do momentu kiedy pojawił się na horyzoncie język chorwacki i jego znaki diakrystyczne (czyt. dziwne hieroglify).
Dane do menu sa szczytywane z bazy oraz przy pomocy iconv eksportowane do flasha. i nadal wszystko fajnie tylko że na moim serwerze na ktorym mam dostęp do bibliotek iconv.
Problem w tym, że klient ma konto na serwerze austriackiej firmy hostingowej, gdzie niestety nie ma iconv.
I co teraz zrobić?
Czy istnieje jakiś inny sposób przekonwertowania znaków z iso-8859-1 na UTF-8.
Próbowałem różnych fukcji
- np. zamiany konkretnych znaków z ISO na UTF,
- tłumaczenia encji z postaci liczbowej na tekstową - lecz niestety znaki z chorwackiego nie mają odpowiednika textowego
i wielu innych - jak sobie przypomne to dopiszę.
Prosze nie odsyłajcie mnie do prostych funkcji z dokumentacji php - bo jakby zliczali ilośc wejśc na dobę z jednego IP - to administratorzy php.net dawno by mnie zamordowali.
Proszę was bardzo o pomoc, bo naprawdę już sam nie wiem co zrobić.