Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozszerzające sie tabele
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gam3r
Witam, mam pewien problem z tabelkami. Dopiero zaczynam robić stronki w php i nie jestem zbyt doświadczony, ale w poprzednim projekcie tak mi się nie działo. Mianowicie stworzyłem pewien "system" zarządzania treścią strony, jest tam kilka opcji dodawania m.in. newsów, edycja planu lekcji. Chodzi o to że kiedy tworze tabele w której wyświetlana jest treść działu "kontakt" (i również w innych działach tak mi się dzieje) to jeżeli tekst tam wyświetlany jest dłuższy niż szerokość tabeli to dalszy tekst nie wyświetla się niżej tylko poszerza całą stronke. Problem ten jest zauważalny tylko w przeglądarkach (OPERA, MOZILLA- te testowałem) ponieważ w IE wszystko jest ok. Nie wiem czy przedstawiłem jasno problem, zapraszam na http://kck.kqs.pl/class/index.php?s=plan]strone na której jest ten problem![/URL] co prawda wszystkie dzialy nie są dokończone m.in. z powodu tego problemu, kiedy wejdziecie do działu "plan lekcji" tam zauważycie ten problem. Przypominam problem nie jest widoczny w przeglądarce INTERNET EXPLORER. Prosze o pomoc. PS. korzystam z php 4.3.9 i MySQL 3.23.49 na WinXp, Apache 2
DavidPL
Nie analizowałem kodu, ale spróbuj usunąć słowa "nowrap".

Inna, lepsza rada, to pisz tak żeby działało Ci np w Firefoxie a potem sprawdzaj w Internet Explorerze - nie na odwrót.
IE jest znany z tego że wyświetla "poprawnie" coś co jest napisane niepoprawnie i w porządnej przeglądarce nie ma prawa działać.
gam3r
hmmm no właśnie gdzieś tam wyczytałem że te "nowrap" zapobiega temu rozszerzaniu, ale nic nie działa, ani z tym ani bez tego. próbowałem jakieś tam style w css'u typu: 'max-width' ale dupa blada. Nie wiem co mam już robić, w poprzednich moim stronkach coś takiego się nie działo sad.gif( Prosze o pomoc kto jeszcze to czytał smile.gif)
michaloo
Nowrap jak sama nazwa wskazuje powoduje właśnie niezawijanie tekstu, z tego co widzę teraz masz tam ustawione nowrap w komórce, w której znajduje się ta nieszczęsna tabela, na pewno próbowałeś bez tego?.
Innego powodu takiej sytuacji nie widzę. Mozesz też bardziej empirycznie do tego podejść:
wytnij tą tabele (kod HTML) do pustej strony i zobacz cos się stanie. Jeżeli będzie dobrze to coś masz źle wcześniej z pozostałymi tabelkami, jeżeli nie to ja już nie wiem smile.gif

Pozdrawiam
gam3r
właśnie godzinke temu sam do tego doszedłem;] myślałem że nie mam żadnych nowrap, ale zobaczyłem w empiczku w jednej książce co tak naprawdę poowoduje to 'nowrap' i okazało sie że mam buga:). Wiedziałem że mam ten atrybut ale w innej tabeli na stroniie ( konkretnie tej głównej) ale myślałem że to nie ma wpływu, a tu rybka... ;/ nio i przeszukałem 2700 linijek kodu i znalazłem ten jeden sQbany wyraz z powodu którego straciłem 4 dni pisania:] ale dzięki stary za chęci, gdybym sam tego nie zczaił to pewnie bym was posłuchał tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.