Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: znaki końca wiersza w mailu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_krzysiek
Jak prawidłowo powinno się umieszczać znaki końca wiersza w mailu wysyłanym ze skryptu, dotychczas myślałem, że "\r\n"
ale okazało się, że mój znajomy po otrzymaniu takiego maila widzi wszystko napisane jednym ciągiem bez przejścia do nowego wiersza.

Pytanie drugie - z czego to wynika, że on widzi takiego maila inaczej niż ja.
Domyślam się, że prawdopodobnie chodzi o to na jakim systemie jest założony jego serwer pocztowy, ale nie jestem tego pewien.
Dodam jeszcze, że jeśli zakończę wiersz tylko \r lub tylko \n to u niego jest prawidłowo, a połączenie obu \r\n działa nieprawidłowo.
czachor
U siebie używam samego \n i jak narazie wszędzie odbieram jako nową linię. Poczytaj też to: http://php.pl/artykuly/pomysly_porady_i_su...i_konca_wiersza
brachu
zalezy to jak sluszenie zauwazyles od systemu na serwerze pocztowym: a konretniej znak konca lini pod windowsem to \r\n natomiast pod unixem \n - nota bene przydaloby sie zeby byly jednakowe - ale jak to w zyciu bywa nie zawsze sie ma to co sie chce winksmiley.jpg

pozdrawiam
nospor
Na upartego można to przesyłać jako html i wtedy <br> zawsze będzie nową linią
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.