Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: baza firebirda
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
stabil
Od dostawcy dastaję dane w postaci pliku bazy .fdb
razem z małą aplikacją pod firebirda umożliwiającą jej uaktualnienia,przeglądanie i zamawianie.
Dostałem login i hasło.
Dzięki narzędziom firebirda np "IBexpert "widzę całą strukturę tabel bazy .fdb lecz nie mam dostępu do danych "data"(opis,nazwa,ID,cena itp).Ręcznie przenosić te dane ze strony aplikacji to orka na ugorze a dane są uaktalniane codziennie.One są przecież potrzebne do wyeksportowania najpierw do plików exelowskich i po obróbce do bazy sklepu,która jest w mysql.
Czy chodzi tu o uprawnienia do tej części tabeli nadawane przez dostawcę
czy coś źle robię?

Stąd moje pytanie do jak to zrobić.
(jeśli można to jak blondynce)

bardzo dziękuję z góry
mhs
nie znam firebirda, natomiast nie lepiej za pomoca php podlaczyc sie do serwera bazy danych firebirda, pobrac z niej wszystkie potrzebne dane i w koncu wygenerowac sobie kod sql ktory mozna wykorzystac w mysqlu?

nie wiem... ale moze firebird posiada jakies narzedzie do eksportu danych co umozliwi latwiejsze przeniesienie danych do mysql'a.
elessar
1. Wydaje mi sie ze chodzi o uprawnienia. Sprobuj polaczyc sie uzywajac danych ze strony.
2. Eksportowac baze w IBEXPERT mozna poprzez menu: Narzędzia - Eksport Metadanych (mozesz i strukture i dane wyeksportowac).
3. Najlepiej chyba napisac jakis programik/skrypt ktory jest odpalany z crona i aktualizuje samemu dane.
stabil
Tak.chodziło o uprawnienia.
W firebirdzie 2 nic nie działało,pracował niestabilnie.
Dopiero w starszej wersji F 1.5.2 uzyskałem dostęp pełny do bazy danych.
Skryptem w cszarpie przenoszę dane do mysql-a na serwerze
lecz jeszcze mam problem z kodowaniem polskich liter.
Baza firebirda jest w windowsie a mysql wiadomo w linuxie na serwerze i kodowanie w ISO.
Mozna jakoś to rowiązać w locie?
elessar
To do programu dopisz sobie funkcje ktora bedzie przy generowaniu (odczycie danych) zapytania bedzie konwertowac tekst z win na iso.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.