Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z instalacja i odpowiedzia z serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
waser
no dobra to sprubuje to inaczej sprecyzować:

PROBLEM NR 1 : zainstalowalem apache 1.3.33-win32, no ale jest nowsza wersja wiec odinstalowalem go i zainstalowalem apache 2.0.54-win32 (i wtedy jest wszystko jak w artykule o instalacji apache na php.pl), no ale serwera nie da sie wtedy wlaczyć:
gdy daje start wyskakuje The Requested operation has failed
natomiast w APACHE MONITOR na samym dole malym druczkiem pisze Apache/1.3.33(Win32), tak wiec nie rozumiem dlaczego tak pisze skoro tę wersję usunąłem, przypuszczam że w jak konfigurowalem tamten serwer to cos moglo zostac gdzies w ustawieniach no ale nie wiem gdzie i czy wogole to dobra droga...sad.gif

PROBLEM NR 2: no ale dobra jakby co to dziala po ponownej instalacji ta starsza wersja apache 1.3.33. i problem problem jest nastepny:
Ucze sie dopiero php i robię to z książką zacząłem i dawno i narazie jest na formularzach i mam nastepujący kod:
Kod
<html>

<head>

</head>

<body>
<form method=get action="text.php">
Podaj twojego ulubionego autora:
<input name="autor" type="text" size="20">
<br>
<br>
<input type=submit>
</form>
</body>

</html>

natomiast plik text.php wyglada tak:
  1. <html>
  2.  
  3. <head>
  4.  
  5. </head>
  6.  
  7. <body>
  8. Twoim ulubionym autorem jest:
  9. <?php
  10. echo $autor;
  11. ?>
  12. </body>
  13.  
  14. </html>

teraz uruchamiam strone text.html: Podaj twojego ulubionego autora: i go podaje
natomiast serwer zwraca mi pusty [bez mojej odpowiedzi] plik, tzn.:
Twoim ulubionym autorem jest: i tu nie ma mojej odpowiedzi...
teraz znów przypuszczam że chodzi o apache ponieważ gdy umieszczam te pliki na prawdziwy serwer [5gigs.com] ten skrypt dziala i wszystko jest cacy, dodam jeszcze ze konfigurowalem wszystko w oparciu o artykul o instalacji apache, i php na php.pl.

pomóżcie mi bo chcialem się podszkolić na wakacjach a anarazie męcze się z właściwą instalacja php...sad.gif
crash
Ad1.:
A próbowałeś uruchomić Apache'a przez plik bin/Apache.exe?

Ad2.:
Zamiast w text.php:
  1. <?php
  2. echo $autor;
  3. ?>

Daj:
  1. <?php
  2. echo $_GET[ 'autor' ];
  3. ?>
waser
ad.1 próbowałem i dalej nic

ad.2 nawet jak dalem tak jak napisales crash nic nie dziala cos musi byc w ustawieniach po paćkane ale nie wiem co sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.