Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail() - - Pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lammar
Witam, odrazu zakladam ze jestem poczatkujacy w php. Mam problem:
Mam stronke i musze zrobic na niej formularz ktory po wypelnieniu musi zostac wyslany na moj email. Szukalem na stronkach kursow i znalazlem, zrobilem wszystko tak jak tam napisane i nic. Moze dobrze zrobilem a poprostu moje konto WWW nie obsuguje skryptu mail(). Co mam zrobic....bardzo zalezy mi na tym formularzu....moze ktos zna darowy hosting z aktywnym skreptem mail()....questionmark.gifquestionmark.gif.....PROSZE O POMOC...pozdrawiam sad.gif
brachu
no na serwerze na ktorym masz stronke musi byc postawiony serwer SMTP ze korzystac z mail()

pozdrawiam
crash
Wklej tu może jakiś kod, powiedz czy mail() zwraca jakieś błędy. Spróbujemy pomóc.
lammar
Na stronce mam 2 pliki

1. To formularz.html :
  1. <FORM ACTION=skrypt.php3 METHOD=POST>
  2. <INPUT TYPE=TEXT NAME=email><BR>
  3. <TEXTAREA NAME=tresc></TEXTAREA><BR>
  4. <INPUT TYPE=SUBMIT>
  5. </FORM>

2. Plik skrypt.php3 :
  1. <?
  2. mail(&#092;"lammar@o2\", \"Formularz\", $tresc, \"Reply-To: $email\");
  3. ?>
kanji
A po co się tu bawić php? nie lepiej wysłać maila za pomo
  1. <form method=post action="mail:jakiś adres"

o ile dobrze pamiętam to w action chyba powinno być mail jak nie to wpisz sam adres e-mail i na maila zostanie Ci ładnie wysłany formularz

name1= text
name2= text2

czyli to co wpisze użytkownik smile.gif

w Twoim przypadku to będzie:
email = text
tresc = text
nospor
@kanji mail htmlowy wysyła mailem to co jest w formularzu. Ty nic nie będziesz w stanie dodać, ani sformatować.

A poprzez php wysyłasz co chcesz i w jakim formacie (układzie) strony podoba. Uwierz, to jest zasadnicza różnica, która daje wiele możliwości.
kanji
Tak zgadza się ale on chce mieć tylko wysłany formularz na maila bez formatowanie czyli ładnie mu wyświetli a on później sobie już obrobi jak będzie chciał ale whatever poto wymyślili te sposoby żeby z nich korzystać snitch.gif a może kolega nie wiedział że da się wysłać formularz ze zwykłego HTML snitch.gif

PZDR

---
będę miał Cię pod okiem i korzystał z możliwości edycji Twoich postów smile.gif
tiraeth
Dex1987
@kanji w formularzu ma byc mailto: i zeby wyslac takiego maila trzeba miec jakiegos skonfigurowanego klienta pocztowego na swoim kompie a wiekszosc uzytkownikow nie ma.
lammar
Nadal nie wiem czemu mi nie działa.......chcę wysyłać przez php...bo tym sposobem nie trzeba mieć klienta poczty na swoim kompie.............prosze napiszcie jak to zrobić............

---
czy tak trudno przytrzymać [ALT] przy polskich literkach?
tiraeth
paranoya
http://pear.php.net/manual/en/package.mail.mail.intro.php

Polecam ;]
O wiele wygodniej użyć rozszerzenia z pear'a ;]
zbig13
Możesz też użyć jakiejś klasy do wysyłania maili (niekoniecznie z pakietu PEAR). Poszukaj na http://www.phpclasses.org
lammar
Ale ja nie mam zielonego pojęcia na temat php.....w kursach pisze, że wysyłanie maila z serwera jest bardzo proste.......robie plik *html w nim jest formularz....oraz plik *php gdzie ma wysłać maila.........tak jak jest w kursie........ale nic to nie daje.........maile nie dochodzą............co zrobićquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
revyag
Rzuć okiem na ten topic:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30612&hl=
lammar
dzięki ale to chyba nie na moje siły....jak narazie........jak zrobić takie coś prościej............. sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.