Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hasło?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sylsaw
  1. <?
  2. $login = xxx;
  3. $haslo = xxxx;
  4.  
  5. if($login==$_POST[&#092;"podany_login\"]&&$haslo==$_POST[\"podane_haslo\"]) {
  6. header(&#092;"location: edycja.html\");
  7. }
  8. else {
  9. echo(&#092;"zły login lub hasło\");
  10. }
  11. ?>

1. <body bgcolor="#B0CEB5" leftmargin="20" topmargin="50"> <font size="6" face="Arial"><center><b><u>Logowanie</u></b></center></font><br>
  2. <form action="weryf.php" method="post">
  3. <p><tr><td>Login : <input type="text" name="podany_login"><br><br></td></tr></p>
  4. <p><tr><td>Hasło : <input type="password" name="podane_haslo"></td></tr></p>
  5. <input type="submit" value="Zaloguj się">
  6. </form>
  7. </HEAD>
  8.  
  9.  
  10. </BODY>
  11. </HTML>

wszystko jest prawie git, tylko chcialbym jeszcze zeby nie pokazywal mi sie jak klikne w miejscu login podpowiedz co tam bylo ostatnio wpisywane i zebym mogl sie pozniej wylogowac, jak to zrobic
Pigula
wedlug mnie to zalezy od ustawien przegladarki a nie skryptu php. moze jakos za pomoca javy mozna to czyscic. w kazdym razie szukaj odpowiedzi po stronie przegladarki.
sylsaw
a jak juz sie wejdzie na strone po zalogowaniu to pozniej na tej nastepnej stronie jak mozna sie wylogowac i powrocic na glowna strone
_Mateo
jesli to ma byc prawdziwe logowanie, to zrob to na ciasteczkach lub na sesjach - jesli dobrze wpisales haslo i usera, to robisz ciacho lub sesje, potem header na zabezpiaczaną strone, tworzysz przyjkladowo plik logout.php i tam kasujesz ciastko lub sesje. link dajesz w Twojej chronionej stronie i to wszystko.

Pozdrawiam, Mateo
sylsaw
nie chcial bym juz kombinowac , nie jestem dobry w te klocki bo sie dopiero ucze, a z tego mojego da sie cos zrobic jesli tak to jak , poprostu chodzi mi o wylogowanie sie i powrot na strone glowna,
_Mateo
Popatrz: Masz swoją stronę, na ktorej jest formularz do logowania. obsługuje ją kod (dajesz tutaj ob_start na początku strony, aby moznabylo wyalac ciasteczko jesli podasz poprawne dane):
  1. <?
  2.  
  3. $login = xxx;
  4. $haslo = xxxx;
  5.  
  6. if($login==$_POST[&#092;"podany_login\"]&&$haslo==$_POST[\"podane_haslo\"]) {
  7. setcookie('zalogowany', 1, time()+3600 /*przykladowy czas trwania ciacha w sekundach*/); /*tutaj stworzyles ciasteczko*/
  8. header(&#092;"location: edycja.html\");
  9. }
  10. else {
  11. echo(&#092;"zły login lub hasło\");
  12. }
  13. ?>

Teraz na stronie edycja.php (musisz zmienic rozszezenie) sprawdzasz, czy ciasteczko istnieje:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_COOKIE['zalogowany'])) {
  4. //pokazujesz strone 
  5. }
  6. else {
  7. header('Location: login.php'); //jesli nie ma ciasteczka, to wysyla cie do logowania
  8. }
  9.  
  10. ?>

Aby sie wylogowac, musisz to ciasteczko usunąć. w tym celu mozesz sobie zrobic plik login.php:
  1. <?php
  2.  
  3. setcookie('zalogowany', '', time()-3600);
  4. exit(&#092;"Wylogowano\"); //ew dajesz tutaj headera na strone glowną
  5.  
  6. ?>

Właściwie to wszystko, to jest chyba najprostszy system logowania. Jeśli masz problemy z ciasteczkami, odsyłam do manuala- tam jest wszystko fajnie opisane.

Pozdrawiam, mateo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.