Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja e-mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ppsi
Czesc mam problem poniewaz zobilem formularz gdzie mozna podac adres emial taki przykladowy i mam skrypt php ktory ma za zadanie sprawdzic czy adres jest poprawnie wpisany ale cos nie dziala . Oto kody skryptu:

1. <form name="form" method="post" action="mail.php">
  2. Podaj swój email<br>
  3. <input type="text" name="email"><br>
  4. <input type="submit" name="submit" value="wyślij">
  5. <input type="reset" name="reset" value="od nowa">
  6. </form>

1. <?php
  2.  
  3. function check_email($email)
  4. {
  5. $wyr = &#092;"^[a-zA-Z0-9_-]+(.[a-zA-Z0-9_-]+)*\";
  6. $wyr .= &#092;"@([a-zA-Z0-9_-]+)(.[a-zA-Z0-9_-]+)*(.[a-zA-Z]{2,4})$\";
  7. if(ereg($wyr, $email)){ 
  8. echo &#092;"emial wprowadzony poprawnie\"; 
  9. }
  10. else{
  11. echo &#092;"emial wprowadzony błędnie\"; 
  12. }
  13. }
  14.  
  15. ?>

Zrobilem jak powyzej wczytuje sie skrypt zadnego błedu ale i niestety zadnej akcji nic sie nie dzieje a powinno wyswietlic komunikat czy jest wpisany poprawnie czy tez nie .Prosze o pomoc co jest nie tak. Z gory dzieki pozdrawiam
nospor
po pierwsze: używaj odpowiedniego bbcode
po drugie: Z twojego opisu systuacji wynika, że ty tej fuknkcji check_email() wogóle nie używasz, bądź też nie dochodzi do jej użycia. Jakbyś podzielił się z nami swoim całym kodem (skryptem), napewno bylibyśmy ci w stanie więcej pomóc
Ociu
walidacja mail'ów jest na wiki.. poszukaj.
ppsi
Jest to pelny kod skryptu ktory posiadam z ksiazki 505 skryptow wiec napewno jest dobrze napisany tylko nie wiem co zrobic zeby zadzialal prosze o pomoc pozdrawiam
nospor
Ty mi nie mów, że jest dobrze, skoro nie jest dobrze bo nic nie wyświetla a powinno. Więc podaj ten kod bo inaczej nie ma szans na pomoc.

ale jakbym miał gdybać, to np. autor zakładał register_globals=on a u ciebie np. tak nie ma. Ale to jest gdybanie więc pokaż kod

ps: w ksiązkach też są byki dosyć często
infernox
ja proponuje abys w kodzie przetwazajacym dane z formularza wywolal cos takiego

1. <?php
  2. ...
  3. check_email($_POST['email']);
  4. ...
  5. ?>

kakretny kod do sprawdzania poprawnosci i nie tylko masz w FAQ grupy pl.comp.lang.php

PS. pewnei znow na mnie nakrzycza.

a za co mają nakrzyczeć? - nospor
dexter_m
@Ppsi, jest sobie funkcja, ale żeby naspąpiła jakaś akcja to musisz ją jeszcze wywołać.
ppsi
Dzieki inferno o to wlasnie chodzilo znalazlem cos wiecej na ten temat i grzmi wielkie dzieki za wskazowke pozdrowko Co do odpowiedzi nospot to brak slow KOD jest napisany dobrze widocznie nie zna sie Pan dobrze na php ja jestem amatorem narazie ale naszczescie sa na tym swiecie ludzie jak inferno ktorzy z checia pomoga takim jak my i CHWAŁA IM exclamation.gif!! pozdrawiam
nospor
@ppsi, więc co ? chodziło wkońcu że funkcja nie była używana? Ja to na początku sugerowałem, więc nie wiem czemu sugerujesz że php nie znam? Kod który podałeś wiem że jest dobry. Mi chodziło o kod, którego nie podałeś, w którym albo nie była ta funkacja wywoływana, albo nie dochodziło do jej wywołania.

miłego dnia i oby jak najmniej takich nieudanych osądów winksmiley.jpg

ps. jestem nospor a nie nospot
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.