Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parszywe ogonki:(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
exit
Witam

Wiem, że temat ogonków jest już oklepany ale tym razem dopadł mnie i strasznie mnie zezłościł.

Czytałem w archiwum ale nie zakapowałem o co chodzi.

Jest tak:

Mam bazę danych w MySQL i wpisane w niej dane z polskimi ogonkami, jak zadaję jej pytanie z wiersza poleceń to wszystko jest ok., ogonki są jak talala. No ale jak tylko wyciągam te dane przez skrypt php to wszystko się rozwala:(.

Mam dane wszędzie kodowanie ISO-8859-2, w pliku php.ini oraz httpd.conf ustawiłem default charstet właśnie na ISO-8859-2 i dalej nic.

W archiwum znalazłem jakieś informacje o ustawieniu kodowania w bazie danych MySQL, ale za nic nie wiem o co chodzi.

Może ktoś ma jakieś drobne sugestie w wojnie z tymi krzaczyskami?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
kanji
Tak najlepszą sugestią jest nie używanie polskich znaków snitch.gif Chyba że jeśli jest to opis w text areaa czy czyś, ale jak to ma być słowo kluczowe z którego później szykasz to lepiej odpóść sobie snitch.gif hehe Ja staram się dawać do bazy jak najmniej polskich znaków
exit
Fajnie by było zrobić jak mówisz, ale nie da rady - polskie ogonki są w nazwach miejscowości i np: Lodz troche dziwnie wyglada...

Jakieś inne pomysły?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
strife
Ustaw kodowanie w tabeli na latin2. np.
  1. ALTER TABLE z1 CHANGE k1 k1 VARCHAR(255) CHARACTER SET latin2;
exit
Bardzo fajny pomysł tylko co to jest to z1 i k1?questionmark.gifquestionmark.gif

Ja myślałem, że z1 to nazwa tabeli, no a k1 to nazwa kolumy w mojej tabeli.

Wpisałem więc

1. ALTER TABLE msp CHANGE nazwa miejscowosc VARCHAR(255) CHARACTER SET latin2;

i wyskoczył Error, że mam błąd w składni,

z przecinkiem pomiędzy nazwa i miejscowość też próbowałem i nie działa.

Czy coś skopałem??

PS:
Moja tabela nazywa się "msp"
Kolumny to "nazwa" i "miejscowość"

A jeszcze jedno w manualu przeczytałem coś takiego:
Cytat
You can change the character set with the --default-character-set option when you start the server.

Z tym, że to jest opisane dla Linuxa

Może ktoś wie jak to zmienić pod Winzgroząquestionmark.gif?
strife
Jakbym jeszcze znał się na MySQL... sad.gif

zobacz tak:
  1. ALTER TABLE msp CHANGE nazwa nazwa VARCHAR(255) CHARACTER SET latin2;

i
  1. ALTER TABLE msp CHANGE miejscowosc miejscowosc VARCHAR(255) CHARACTER SET latin2;
exit
Niestety nie pomogło, tzn nie do końca.

Zadziałała zmiana w bazie danych, nie wyświetliła żadnych błędów, czyli w bazie dane też są już w standardzie latin2.

No a po wyciągnięciu ich przez php nadala "widze ciemność" tzn wredne krzaczyska i .... wracamy do początku sadsmiley02.gif

No i jeszcze mam jeden pomysł, może wystarczy odpowiednio zkonfigurować plik my.cnf.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.