Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Header razy kilka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ka-lolek
Witam,
czytalem, że sekcje header można przesłać tylko jeden raz do przegladarki, jednak nie wiem czy jest to do końca prawdą, ponieważ sprawdziłem to ze skryptem, który (jak mi się wydaje) przesyła 2x nagłówek header i też działa.

oto ten skrypt:
  1. <?php
  2. if(!isset($_SERVER[PHP_AUTH_USER])){
  3. header('WWW-Authenticate: Basic realm=\"Administracja firmy XYZ\"');
  4. header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');
  5. echo 'Wymagana autoryzacja.';
  6. } else {
  7. if(($_SERVER[PHP_AUTH_USER] != &#092;"admin\") || ($_SERVER[PHP_AUTH_PW] != \"abc123\")) {
  8. header('WWW-Authenticate: Basic realm=\"Administracja firmy XYZ\"');
  9. header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');
  10. echo 'Wymagana autoryzacja.';
  11. } else {
  12.  
  13. if (!$_POST[sel_record]) {
  14. header(&#092;"Location: http://localhost/sklep/admin_modrecord1.php\");
  15. } else {
  16. echo&#092;"zmienna sel_record została przesłana\";
  17. }
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }
  22. ?>

Jak widać najpierw przesyła header aby wyświetlić okienko logowania, a następnie używa headera, do przekierowania do formularza, jeżeli nie została przesłana pewna zmienna.
Uruchomiłem ten skrypt i wyświetliło mi się okienko logowania, a po zalogowaniu przekierowało mnie do skryptu admin_modrecord1.php

Jak dla mnie, to świadczy to o tym, że można więcej niż raz wysłać nagłówek header, ale mogę się mylić.

Proszę o wyjaśnienie mi tego zjawiska i powiedzenie jednoznacznie czy można wysyłać header więcej niż raz;)
Pozdrawiam
Ka-lolek
infernox
Ja moge sie mylic ale nie wydaje ci sie ze kolejne wywolania Header sterowane sa pewnymi warunkami ktore zapewne nawzajem sie wykluczaja, a wiec pewnie za kazdym wywolaniem skryptu z pewnymi parametrami wykona sie tylko jeden warunek a wiec jeden header zostanie przeslany do przegladrki.
Dravo
Oczywiście, że można, ale istnieją pewne sytuacje, które powodują błąd.
Polecam lekturę w Polskim Manualu, funkcja header.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.