jako, że mi w php coś niewychodziło, zrobiłem sobie kod w Pascalu, gdzie działa prawidłowo. Następnie chciałem przełożyć go na php no i cyrk...
Kod w Pascalu:
Kod
program kat;
uses crt;
var
x,y,z,v, pozycji, wierszy, kolumn, reszta : integer;
begin
clrscr;
kolumn:=4; writeln('Kolumn: ',kolumn);
pozycji:=10; writeln('Pozycji: ',pozycji);
wierszy:= pozycji div kolumn; writeln('Wierszy: ',wierszy);
reszta:= pozycji mod kolumn; writeln('Reszta: ',reszta);
readln;
if reszta>0 then inc(wierszy);
writeln('<table>');
for x:=1 to wierszy do
begin
if x=1 then z:=0 else z:=y;
inc(z);
writeln(' <tr>');
v:=x*kolumn;
if v>pozycji then v:=pozycji;
for y:=z to v do
begin
writeln(' <td></td>');
end;
writeln(' </tr>');
end;
writeln('</table>');
readln;
end.
uses crt;
var
x,y,z,v, pozycji, wierszy, kolumn, reszta : integer;
begin
clrscr;
kolumn:=4; writeln('Kolumn: ',kolumn);
pozycji:=10; writeln('Pozycji: ',pozycji);
wierszy:= pozycji div kolumn; writeln('Wierszy: ',wierszy);
reszta:= pozycji mod kolumn; writeln('Reszta: ',reszta);
readln;
if reszta>0 then inc(wierszy);
writeln('<table>');
for x:=1 to wierszy do
begin
if x=1 then z:=0 else z:=y;
inc(z);
writeln(' <tr>');
v:=x*kolumn;
if v>pozycji then v:=pozycji;
for y:=z to v do
begin
writeln(' <td></td>');
end;
writeln(' </tr>');
end;
writeln('</table>');
readln;
end.
Kod mam za zadanie przy danej liczbie pozycji, wyswietlic je co 4 razy w wierszach w tabeli.
Kod w php, ktory mi sie nieuruchamia tj. timed out... (zapewne cos z warunkami ale juz nie wiem co bo zmienialem fory na rozne sposoby, lecz bez rezulatu)
<?php function div($a,$b) { return $b - ($a % $b); } function mod($a,$b) { return $a % $b; } $pozycji = 10; $kolumn = 4; $wierszy = div($pozycji,$kolumn); $reszta = mod($pozycji,$kolumn); if ($reszta>0) $wierszy++; for ($x=1;$x<=$wierszy;$x++) { if ($x=1) $z=0; else $z=$y; $z++; $v=$x*$kolumn; if ($v>$pozycji) $v=$pozycji; for ($y=$z;$y<=$v;$y++) { } } ?>
Napewno nic strasznego tu nie jest, ale wprawne oko szybko zauwazy tu blad ja juz nie wiem o co temu php sie rozbiega

dzieki z góry i
pozdrawiam
Marcin
AHA I jeszcze pytanie poza tematem:
W Pascalu jest jedna zajefajna rzecz.. Debugger, Watch itp. itd... czy istnieje narzedzie do php posiadajace podobna albo nawet taka sama funkcjonalnosc? Napewno z tym sobie bym poradzil a jakos przy takich forach i ifach moje oko nie nadaje sie na debuggowanie

No jak juz pytam to :
Szukalem i szukalem i sie nie doszukalem.. w php nie ma odpowiednika pascalowskiego DIV.. czy ta "funkcja" jest poprawna co napisalem? w manualu znalazem jeszcze cos takiego jak gmp_div ale to juz osobna biblioteka, ktorej nie ma w php pod Win..
to na tyle..
jeszcze raz dzieki