Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Design strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ania_20
Cześć, znalazłam już taki temat, ale odpowiedział on tylko częściowo na mój problem. Otóż czy ktoś mógłby mi zaprezentować przykład dynamicznej zmiany treści na stronie o stałych elementach?
Mam projekt całej strony, nagłówek, menu po lewej stronie, stopke oraz środek który będzie się zmieniał w zależności od tego na jaki link z menu ktoś kliknie. Chciałabym tak zrobić, aby ten index był ciągle ten sam a zmieniał się środek strony. Pożyczyłam książke o php i mySQL, mniej więcej rozumiem o co chodzi (trochę się znam na tym, projektuje różne rzeczy smile.gif ). Tylko jakby ktoś mógł mnie naprowadzić na rozwiązanie mojego problemu :]

W książce jest też podany przykład rejestrowania się i logowania (sesje). W następnej fazie mam zamiar dodać formularz taki do tego właśnie środka (1 z linków menu po lewej stronie). No i tutaj rodzi się kolejne pytanie - jak dodać tkzw panel użytkownika który pojawi się po prawej stronie strony po zalogowaniu kogoś, tak aby to miało nogi i ręce? winksmiley.jpg
SongoQ
Mysle ze powinnas sama sie zastanowic jak to zrobic. Bo tak jest najlepiej, nie powinnas sie na poczatku sugerowac przykladami. Jesli cos projektowalas jak napisalas to chyba wiesz mniej wiecej o co chodzi. Napisz jak sobie to wyobrazasz takie dzialanie a na pewno ktos z forum to zweryfikuje i naprowadzi Cie na wlasciwy tor myslenia.
mike
W zasadzie @SongoQ ma rację i nie powinienem tego robić ale mam dzisiaj dobry dzień więc Ci pomogę troszkę biggrin.gif

Rozwiązanie może (nie musi) wyglądać w podobny sposób:

plik index.php
  1. <div style=\"margin: auto; width: 800px;\">
  2. <div style=\"float: left; width: 200px;\">
  3. <?php
  4. include( 'left.php' );
  5. ?>
  6. </div>
  7. <div style=\"float: left;\">
  8. <?php
  9.  
  10. $_GET[ 'id' ] = ( ! empty( $_GET[ 'id' ] ) ) : $_GET[ 'id' ] : 1;
  11.  
  12. switch( $_GET[ 'id' ] )
  13. {
  14. default:
  15. case 1: echo 'jakaś treść';
  16. break;
  17.  
  18. case 2: echo 'bla bla';
  19. break;
  20.  
  21. case 3: echo 'abrakadabra';
  22. break;
  23. }
  24.  
  25. ?>
  26.  
  27. </div>
  28. <div style=\"float: right; width: 200px;\">
  29. <?php
  30. include( 'right.php' );
  31. ?>
  32. </div>
  33. </div>

plik left.php
  1. <a href="index.php?id=1">jeden</a><br />
  2. <a href="index.php?id=2">dwa</a><br />
  3. <a href="index.php?id=3">trzy</a><br />

plik right.php
  1. bla bla bla

Pozdrawiam.
ikioloak
Jesli chodzi o tresc zmienna strony, to robisz tak:
tutaj jakis wlasnie staly kod html, czyli naglowki menu itp.
  1. Menu
  2. ...

Pozniej wlsnie ta dynamiczna zawartosc:
  1. <?php
  2.  
  3. if (isset($_GET['go'])) include($_GET['go'].'.php')
  4. else include('main.php');
  5.  
  6. ?>

No i pozniej zakonczenie htmla.
Linki do innych stron musza wygladac w ten sposob:
  1. <a href="index.php?go=nazwa_strony">Nazwa strony</a>

Skrypt bedzie wrzucal zawartosc pliku nazwa_strony.php w miejsce tego 'ifa'.
To jest dosc uniwersalne wyjscie i mysle ze o to ci chodzilo.
ania_20
Moja wizja przedstawia się następująco. Mam indexik, na którym znajdują się tabelki - tabelka nagłówek, tabelka menu z lewej, tabelka menu z prawej (tylko dla zalogowanych), tabelka środek (gdzie będzie się treść zmieniała, inaczej odnośniki z menu, np: o mnie, galeria, kontakt, itd itd). Tutaj właśnie chciałabym aby mi ktoś podał przykład wykonania tego w tym nieszczęsnym php winksmiley.jpg

- Jest coś takiego jak include(plik), to wczyta mi powiedzmy tą treść nową w tabelkę środek (jeżeli w kodzie HTML wstawie w tym miejscu kod php??).
- Czy mam może zrobić tak że stworzyć index, który składa się z include(nagłówek) ..(menu_lewe) itd?
- Czy jakąś funkcje napisać która będzie w tabelkę środek robiłą include(nowa_treść)?

Czekam na propozycję i ew. jakieś przykładziki smile.gif

EDYTOWANE: dzięki za pomoc mike_mech, dopiero teraz przeczytałam nowy post ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.