windows221
7.08.2005, 05:37:05
Mam pytanie właśnie zamierzam robić grę w php typu MMO, jak zrobic mapke do takiej gry ze bede klikal sobie w jakis budynek i zostane do niego przeniesiony chodzi mi o to zeby na tej mapce bylo widac innych graczy.
Witam!
sama mapka to nic trudnego - obrazek podzielony na czesci w tabelce i z linkami w odpowiednich miejscach.
jednak 2 pomysl jest bardzo nietypowy. Otorz jesli na mapce bedzie do 10 osob to jeszcze luz, ale jak bedzie wygladac ta mapa jak graczy bedzie 30-40-50....
M4chu
7.08.2005, 11:42:02
Mozna zrobic to bardzo prosto w javascripcie - gdy uzytkownik najedzie mycha na komorke tabelki to pojawi sie male okienko (czy tez wypelni sie trescia jakies puste miejsce np ponizej mapki) z lista graczy znajdujacych sie na danym polu.
nediam
7.08.2005, 12:07:17
i wlasnie do takich rzeczy najlepszy jest ajax
ActivePlayer
7.08.2005, 12:09:38
ciezko czasem okreslic czy user jest zalogowany, bo co jesli np. zamknie przegladarke [x] a nie klikniena wyloguj... przemysl zasade dzialania...
zbig13
7.08.2005, 15:07:11
Cytat(ActivePlayer @ 2005-08-07 13:09:38)
ciezko czasem okreslic czy user jest zalogowany, bo co jesli np. zamknie przegladarke [x] a nie klikniena wyloguj... przemysl zasade dzialania...
Przecież jeśli użyje do tego sesji albo ciasteczek, to są one automatycznie kasowane z chwilą zamknięcia przeglądarki (chyba, że sam użytkownik ustawił inaczej).
windows221
10.08.2005, 19:35:29
Cytat
Otorz jesli na mapce bedzie do 10 osob to jeszcze luz, ale jak bedzie wygladac ta mapa jak graczy bedzie 30-40-50....
Jesli tak ma być to chce zrobić ze jeśli bedzie zbyt duzo to zeby wyswietlalo sie ze jest powyrzej jakiejs liczby lub poprostu tylko pokazywalo kilka uzytkownikow a w tym linku gdzie klikne powstaje tabela i pokazani sa wszyscy uzytkownicy

.......................Ale to ma byc nie 1 mapa tylko kilka map ktore beda oznaczac kilka miast i maja byc olbrzymie

Prosze jesli ktos jest ambitny to pokazac jak taki kod wyglada jesli nie jest ambitny to opisac jak napisac taki skrypt

Pozdrawiam
Vengeance
10.08.2005, 19:57:28
To nie będzie konstruktywny tekst, ale...
Masz problemy z tak prostą rzeczą (to na prawde nie jest nie wiadomo co) a myślisz, że uda ci się napisać grę MMO ?
Chyba nie chcesz z każdym elementem latać po forach oczekując że inni napiszą ci kod.
windows221
11.08.2005, 09:55:37
OK mam mapke podzielona na tabele teraz jest jeden problem jak sie przemieszczac miedzy nimi tylko to jeszcze mnie interesuje tak zebym klikał w przyciski (lewo,prawo,gora,dol)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.