Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mapa php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
windows221
Mam pytanie właśnie zamierzam robić grę w php typu MMO, jak zrobic mapke do takiej gry ze bede klikal sobie w jakis budynek i zostane do niego przeniesiony chodzi mi o to zeby na tej mapce bylo widac innych graczy.
Jim
Witam!
sama mapka to nic trudnego - obrazek podzielony na czesci w tabelce i z linkami w odpowiednich miejscach.
jednak 2 pomysl jest bardzo nietypowy. Otorz jesli na mapce bedzie do 10 osob to jeszcze luz, ale jak bedzie wygladac ta mapa jak graczy bedzie 30-40-50....
M4chu
Mozna zrobic to bardzo prosto w javascripcie - gdy uzytkownik najedzie mycha na komorke tabelki to pojawi sie male okienko (czy tez wypelni sie trescia jakies puste miejsce np ponizej mapki) z lista graczy znajdujacych sie na danym polu.
nediam
i wlasnie do takich rzeczy najlepszy jest ajax smile.gif
ActivePlayer
ciezko czasem okreslic czy user jest zalogowany, bo co jesli np. zamknie przegladarke [x] a nie klikniena wyloguj... przemysl zasade dzialania...
zbig13
Cytat(ActivePlayer @ 2005-08-07 13:09:38)
ciezko czasem okreslic czy user jest zalogowany, bo co jesli np. zamknie przegladarke [x] a nie klikniena wyloguj... przemysl zasade dzialania...

Przecież jeśli użyje do tego sesji albo ciasteczek, to są one automatycznie kasowane z chwilą zamknięcia przeglądarki (chyba, że sam użytkownik ustawił inaczej).
windows221
Cytat
Otorz jesli na mapce bedzie do 10 osob to jeszcze luz, ale jak bedzie wygladac ta mapa jak graczy bedzie 30-40-50....
ohmy.gif

Jesli tak ma być to chce zrobić ze jeśli bedzie zbyt duzo to zeby wyswietlalo sie ze jest powyrzej jakiejs liczby lub poprostu tylko pokazywalo kilka uzytkownikow a w tym linku gdzie klikne powstaje tabela i pokazani sa wszyscy uzytkownicy biggrin.gif .......................Ale to ma byc nie 1 mapa tylko kilka map ktore beda oznaczac kilka miast i maja byc olbrzymie winksmiley.jpg Prosze jesli ktos jest ambitny to pokazac jak taki kod wyglada jesli nie jest ambitny to opisac jak napisac taki skrypt smile.gif

Pozdrawiam
Vengeance
To nie będzie konstruktywny tekst, ale...
Masz problemy z tak prostą rzeczą (to na prawde nie jest nie wiadomo co) a myślisz, że uda ci się napisać grę MMO ?

Chyba nie chcesz z każdym elementem latać po forach oczekując że inni napiszą ci kod.
windows221
OK mam mapke podzielona na tabele teraz jest jeden problem jak sie przemieszczac miedzy nimi tylko to jeszcze mnie interesuje tak zebym klikał w przyciski (lewo,prawo,gora,dol)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.