Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odbieralnie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Beata
Nie wiem wlasciwie czy problem dotyczy php czy programu pocztowego.
Wysylam do siebe formularz wypelniany na stronie i wiadomosc to ma do mnie dotrzec w formie html, wiadomsc otrzymuje ale zamiast tabelek i obrazków widze kod html gdzie twki porblem prosze o podpowiedz
A tak pozatym wszystko w tej wiadmosci jest OK.
mike
1. Być może wysyłając wiadomość. Nie informujesz w nagłówku że jest ona w formacie html. Ale żeby się upewnić musielibyśmy zobaczyć kawałek kodu.
2. Być może faktycznie program pocztowy jest winowajcą. Ale szczerze w to wątpię.
gladiror
Wklej kod, ale to muszą być nagłówkie mail("","","","tutaj masz nagłówki");

Poszukaj sobie na forum lub w php.net jakie nagłówki trzeba wpisać, aby działała opcja wyświetlania hipertekstu...
Beata
Moje naglowki to tylko

$headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$headers .= 'Content-type: text/html; charset=iso-8859-1' . "\r\n";

i potem mail

mail($to, $subject, $message, $headers);
gladiror
Ok, ale zapisujesz plik w ISO?? Musisz przekonwertować cały skrypt na ISO i nie będzie wtedy problemów...
Beata
Bardzo mi przykro ale nie wiem co oznacza przekonwertowac caly scrypt na ISO
mozna prosic o cos wiecej
dzieki
mike
Plik jest zapisany w jakimś kodowaniu znaków. Może to być kodowanie windows-1250, iso-8859-2 lub kupa innych utf-8 (ASCII).

Kodowanie to ma być tożsame z tym które masz na nagłówkach, tagach swoich stron.

Muisz po prostu użyć jakiegoś konwertera aby przekonwertować na ISO, swoje pliki, które prawdopodobnie mas w kodowaniu windowsowym.

Poczytaj o kodowaniach plików więcej w necie.
gladiror
Jażeli piszesz normalnie to znaki typu ą, ę, ż itd. są zastępowane np. ¶... Poszukaj sobie pogramu "Konwerter Polskich Znaków". To jest program na licencji freeware, także bez przeszkód można z niego korzystać winksmiley.jpg Poprostu każdy plik przekonwertujesz na ISO 8859-2 i kodowanie takie same dajesz i nie ma problemu już z kodowaniem winksmiley.jpg Jak bedziesz miała jeszcze pytanie to pisz;)
Beata
Dzieki za zainteresowanie
Chodzi wiec krótko mówiac o to aby wszedzie (w kodzie skryptu i strony) bylo kodowanie polskich znaków ISO
<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
Dobrzez rzezczywiscie w plikach bylo windows 1250 ale to niestyety nie pomoglo dalej formularz przychodzi jako kod HTML....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.