Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stałe połączenie z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Kas
Była już o tym dyskusja w innym temacie, ale została usunięta przez moderatora.

Jak nazwiązać stałe połączenie z bazą danych?
Funkcja mysql_pconnect() raczej odpada.

Cytat
Druga, połączenie z serwerem SQL nie zostanie zamknięte po zakończeniu wykonywania skryptu. Zamiast tego połączenie pozostanie otwarte do późniejszego użycia (mysql_close() nie zamyka połączeń nawiązanych za pomocą mysql_pconnect()).

Cytat
Trzeba zaznaczyć, że stałe połączenia działają jedynie z php pracującym jako moduł. Przeczytaj rozdział Stałe połączenia z bazami danych by dowiedzieć się więcej.

Piszę o tym w tym dziale ponieważ, interesuje mnie obiektowe nazwiązanie takiego połączenia.
chmolu
lol, a co ma do tego obiektowość? Jedyną różnicą jest to, że zamiast metody mysql_connect używasz pconnect. Swoją drogą, ciekaw jestem jak chciałbyś nawiązać stałe połączenie do bazy bez używania mysql_pconnect...
Kas
1) Właśnie pytam czy da się to zrobić bez użycia mysql_pconnect.

2) Obiektowośc ma tyle, że może ktoś ma napisaną gotową klasę do czegoś takiego.
mike
1. Nie to forum aaevil.gif
2.
Cytat(Kas @ 2005-09-23 19:09:31)
1) Właśnie pytam czy da się to zrobić bez użycia mysql_pconnect.
Nie da się.
3.
Cytat(Kas @ 2005-09-23 19:09:31)
2) Obiektowośc ma tyle, że może ktoś ma napisaną gotową klasę do czegoś takiego.
To forum nie służy do szukania skryptów. Są do tego inne działy na forum.php.pl
Poza tym są przecież Creole, AdoDB, PDO, Propel, ..., poszukaj sobie abstraktów bazodanowych i bedziesz miał obiektowość. Ja nie mogę, ale najbliżyszy mod powinien ppreznieść.
Kas
1) Przepraszam. Nie byłem pewien gdzie to dać.

2) Trudno. Będę musiał użyć mojej klasy korzystajćej z mysql_connect.

3) Masz rację. Myślałem raczej o jakimś fragmencie gotowego kodu obiektowego, który poptostu nawiązywałby stałe połączenie bez używania mysql_pconnect. Ale skoro mówisz, że to niewykonalne... sad.gif
markac
Kas, nawet jeśli jest taka klasa, a jest, to korzysta ona z funkcji mysql_pconnect() do nawiązania stałego połączenia! Zrozum to!
Jeśli razi Cię nazwa tej funkcji, to stwórz jej alias:

1. <?php
  2. function otworz_polaczenie_stale( ... ) {
  3. return mysql_pconnect( ... );
  4. }
  5.  
  6. otworz_polaczenie_stale( );
  7. ?>

A jeśli chcesz obiektowo, to:
  1. <?php
  2. class MySQL
  3. {
  4. function __construct( $host = 'localhost', $username = 'root', $password = '' )
  5. {
  6. mysql_pconnect( $host, $username, $password );
  7. } 
  8. }
  9.  
  10. $db = new MySql( );
  11. ?>
Kas
1) Już roruzmiem.

2) Nazwa mnie nie razi. biggrin.gif

Cytat
Trzeba zaznaczyć, że stałe połączenia działają jedynie z php pracującym jako moduł. Przeczytaj rozdział Stałe połączenia z bazami danych by dowiedzieć się więcej.

3) Dziękuję, ale nie aktualne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.