Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: export/import dużej bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
drozd
Witam,

mam pewien klopot mianowicie chce przenies baze ( 2gb ) i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzic. Uzwal ktos z was moze jakiegos programu do tego typu operacji?questionmark.gif Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki...

Pozdrawiam
mhs
Możesz przenieść taką bazę wykorzystując narzędzie mysqldump, a następnie wykorzystując klienta mysql wykonać polecenie SOURCE nazwaPliku.sql

Możesz również wykorzystać tutaj program MySQL Administrator, który m.in. udostępnia graficzne narzędzia do backupu i przywracania baz danych.

Przy czym nie wiem jak te narzędzie zachowują się przy tej wielkości bazy danych gdyż nie miałem okazji wcześniej takich czynności wykonywać przy tej wielkości bazy danych.

Możesz również przenieść fizycznie katalog z bazą danych w jednak tutaj musiałbyś doczytać w manualu jak prawidłowo wykonać taką operację.

Pozdrawiam.
andrzejb
koszystam z tematu i jestem zalamany bo mam baze 9mb i nie bylo problemu z jej exportem w phpmyadminie z internetowego serwera mysql, powstal mi 9mb plik .sql
Kod
# phpMyAdmin SQL Dump
# version 2.5.7-pl1
# http://www.phpmyadmin.net
#
# Host: localhost
# Czas wygenerowania: 08 Lis 2005, 00:52
# Wersja serwera: 4.0.18
# Wersja php: 4.4.0
#
# Baza danych : `juke_lowcy`
#

# --------------------------------------------------------

#
# Struktura tabeli dla  `milf_album`
#

CREATE TABLE `milf_album` (
  `Id` int(4) NOT NULL auto_increment,
  `Oid` int(4) NOT NULL default '0',
  `Nazwa` varchar(25) NOT NULL default '',
  `Data` timestamp(14) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`Id`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=41;

#
# Zrzut danych tabeli `milf_album`
#CIACH....

problem pojawia sie przy improcie phpmyadmin wysypuje sie na samym starcie w ie a opera wiesza sie po minucie, mowie sobie nie ma co sie poddawac zianstalowalem msql front daje import a ten wysypuje mi informacje 9mln rekordow czas improtu szacowany na 59minut

czy to nie jest jakies dziwne ? malo tego mysqlfront sypie blendami skladni w zapytaniach warning,errors, (takie cos czesto zdaza sie w php myadminie kiedy eksportuje/importuje sie w roznych wersjach tego skryptu) i konczy sie na dodaniu 5 tabel z 32.. --zmoderowane--
mhs
Cytat
--zmoderowane--

Bez przesady!

Cytat
problem pojawia sie przy improcie phpmyadmin wysypuje sie na samym starcie w ie a opera wiesza sie po minucie

Czy aby na pewno? A może skrypt phpmyadmin przetwarza plik 9 megowy plik co może zająć mu trochę czasu.

Cytat
malo tego mysqlfront sypie blendami skladni w zapytaniach warning,errors, (takie cos czesto zdaza sie w php myadminie kiedy eksportuje/importuje sie w roznych wersjach tego skryptu) i konczy sie na dodaniu 5 tabel z 32..

Warningi nie powinny zatrzymać Ci wczytywania zrzutu bazy danych. Napisz dokładnie jakie błedy Ci się pokazują. Napisz pomiędzy jakimi wersjami mysql'a przenosisz dane. I trochę powściągliwości...

EDIT: teraz zauważyłem na screenie. Wiesz co to oznacza table X already exists??
mike
@andrzejb jesli nie potrafisz się wysłowić bez używania wulgaryzmów to nie pisz na forum publicznym.
Nie życzę soebie przekleństw, następne bedą karane ostrzeżeniami oraz blokowaniem mozliwości postowania.
andrzejb
Cytat(mhs @ 2005-11-20 16:43:47)
Cytat
--zmoderowane--
EDIT: teraz zauważyłem na screenie. Wiesz co to oznacza table X already exists??

to jets dobry motyw tabela x istnieje , mowie sobie cotam importuje plik sql po raz 5 z koleji to wszystko mozliwe, usunelem cala baze danych zalozylem nowa z calkowicie inna nazwa improtuje do niej tabele i co odziwo znow ten sam blad "tabela istnieje" smile.gif oczywiscie to taka ciekawostka... pomecze sie jeszcze z tym importem i napisze wiecej na ten temat
---v2

tak wiec dalem sobie spokoj z mysql front na localu i skorzystalem z

SOURCE plik.sql

i jak narazie ostro importuje zero blendow, wnioskuje ze mysqlfront jest zle napisany...
mhs
Cytat
to jets dobry motyw tabela x istnieje , mowie sobie cotam importuje plik sql po raz 5 z koleji to wszystko mozliwe, usunelem cala baze danych zalozylem nowa z calkowicie inna nazwa improtuje do niej tabele i co odziwo znow ten sam blad "tabela istnieje"

Raczej jest to Twój błąd, a nie SZBD. Może próbowałeś kilkukrotnie wysłać zapytanie tworzące tabele. Zawsze można skorzystać z opcji IF NOT EXISTS.

Cytat
tak wiec dalem sobie spokoj z mysql front na localu i skorzystalem z

SOURCE plik.sql

i jak narazie ostro importuje zero blendow

A nie mówiłem?smile.gif

Cytat
wnioskuje ze mysqlfront jest zle napisany...

Na pewno? Jeżeli tak uważasz to poszukaj - jeżeli faktycznie występuje to najprawdopodobniej ktoś już go znalazł, został opisany (może poprawiony). Jeżeli nie to zgłoś to autorom.
Sh4dow
wieksze pliki importuje sie jedynie poprzez linie polecen mysqla. Dla Windowsa juz opisaliscie wyzej, co do linuxa proponuje takie coś:
Kod
cat nazwa_pliku | /sciezka/do/mysql --user=nazwa_usera -p nazwa_bazy

z latwoscia przyswaja w ten sposob pliki wielkosci 0.5 GB (takie sam importuje wiec dziala bez problemu). Prawdopodobnie przy wiekszych tez nie bylo by problemu.
Jak wyglada sprawa z windowsem to niestety nie wiem nie testowalem.
mhs
@Sh4dow - możesz napisać dlaczego proponujesz takie rozwiązanie dla Linux'ow? Zawsze czy to dla Windows czy Linuxa używam SOURCE. Proponowane rozwiązanie jest jest bardziej optymalne pod względem czasu wykonania?
Sh4dow
nie sprawdzalem SOURCE pod linuxem, za to cat wykozystuje na sporych bazach i zasuwa dosc szybko. 0.5 GB laduje w niecale 10 minut. Zreszta wykozystuje to w skryptach shellowych bez najmniejszych problemow.
W porownaniu naprzyklad z mysqlimport nie ma porownania, import z mysqla potrafi sie zwiesic, lub wykonuje to strasznie dlugo.
Poprostu swoja wczesniejsza wypowiedz oparlem o wlasne doswiadczenia.
mhs
Dzięki za info. Muszę chociażby z ciakwości znaleźć trochę czasu i sprawdzić jak to działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.