Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak przeglądać zawartość lokalnego dysku...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mdesign
Witajcie!
chcę zrobić galerię zdjęć, ale dotychczasowe rozwiązania mi nie odpowiadają, otóż idea jest taka:

* w dziale "dodaj fotki" istnieje przycisk "przeglądaj zawartość dysku"
* klikając nań otwiera mi się okno wyboru katalogów i wybieram jakiś folder, klikam "pokaż"

* w tabeli otwiera mi się okno z zawartością folderu, ale pliki pokazuje jako miniatury

to w wersji podstawowej, dalej:

* obok zdjęć od razu pokazują mi się checkboxy po to, aby...
* zaznaczyć wybrane fotki i <b>jednorazowo</b> wrzucić je na serwer

hehe, w życiu czegoś takiego nie widziałem (bo może do tej pory nie było takiej potrzeby), preferuję php, wolałbym nie używać js.

czy macie jakieś pomysły?
dziękuję i pozdrawiam!
Pigula
z poziomu php sie nie da bo dziala po stronie serwera a nie na komputerze klienta.
wiec albo robisz tak ze masz inputa file i tak jak to jest zrobione w html albo jakos z js kombinuj ale ja tez czegos takiego nie widzialem ale proboj moze Ty to zrobisz winksmiley.jpg
batman
Witam.
Nie jest to dokładnie o co chodzi ale działa winksmiley.jpg

1. <?php
  2.  
  3. $katalog='C:/';
  4.  
  5. $k=opendir($katalog);
  6. while($f=readdir($k))
  7. {
  8. echo $f.'<br />';
  9. }
  10.  
  11. ?>

W miejscu $katalog='C:/'; podajesz zmienną POST lub GET. W zmiennej tej przechowywana jest wcześniej ścieżka, która wpiszesz z formularza. Potem pozostaje wybranie pliku do uploadu i już.
mike
@batman mógłbyś nie głosić herezji i nie dawać autorowi nadzieji :?:
W php nie da się przeglądać dysku twardego na komputerze użytkownika. Ponieważ jak zaznaczył @Pigula php jest językiem działajacym po stronie serwera.

Podany przec Ciebie kod działa, tylko dlatego że masz postawiony serwer na localhost. W każdym innym przypadku jest on w tej sytuacji bezużyteczny.
batman
Macie rację, nie testowałem tego na serwerze. Lokalnie działa bez zarzutu ale na serwerze nie. Sorki za pomyłkę.
Kocurro
Możesz to zrobić na windowsie ale musisz tworzyć aplikacje hta. Na innych systemach nie podziała. Do tego stworzenie odpowiedniej aplikacji hta wymaga sporo pracy. Ciężko ją zintegrować i w ogóle.
mdesign
Tak myślałem... Bardzo dziękuję Kolegom za rady i pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.