mdesign
19.10.2005, 16:02:29
Witajcie!
chcę zrobić galerię zdjęć, ale dotychczasowe rozwiązania mi nie odpowiadają, otóż idea jest taka:
* w dziale "dodaj fotki" istnieje przycisk "przeglądaj zawartość dysku"
* klikając nań otwiera mi się okno wyboru katalogów i wybieram jakiś folder, klikam "pokaż"
* w tabeli otwiera mi się okno z zawartością folderu, ale pliki pokazuje jako miniatury
to w wersji podstawowej, dalej:
* obok zdjęć od razu pokazują mi się checkboxy po to, aby...
* zaznaczyć wybrane fotki i <b>jednorazowo</b> wrzucić je na serwer
hehe, w życiu czegoś takiego nie widziałem (bo może do tej pory nie było takiej potrzeby), preferuję php, wolałbym nie używać js.
czy macie jakieś pomysły?
dziękuję i pozdrawiam!
Pigula
19.10.2005, 16:36:48
z poziomu php sie nie da bo dziala po stronie serwera a nie na komputerze klienta.
wiec albo robisz tak ze masz inputa file i tak jak to jest zrobione w html albo jakos z js kombinuj ale ja tez czegos takiego nie widzialem ale proboj moze Ty to zrobisz
batman
19.10.2005, 17:16:09
Witam.
Nie jest to dokładnie o co chodzi ale działa

<?php
$katalog='C:/';
{
}
?>
W miejscu $katalog='C:/'; podajesz zmienną POST lub GET. W zmiennej tej przechowywana jest wcześniej ścieżka, która wpiszesz z formularza. Potem pozostaje wybranie pliku do uploadu i już.
mike
19.10.2005, 17:33:31
@batman mógłbyś nie głosić herezji i nie dawać autorowi nadzieji :?:
W php nie da się przeglądać dysku twardego na komputerze użytkownika. Ponieważ jak zaznaczył @Pigula php jest językiem działajacym po stronie serwera.
Podany przec Ciebie kod działa, tylko dlatego że masz postawiony serwer na localhost. W każdym innym przypadku jest on w tej sytuacji bezużyteczny.
batman
19.10.2005, 18:04:05
Macie rację, nie testowałem tego na serwerze. Lokalnie działa bez zarzutu ale na serwerze nie. Sorki za pomyłkę.
Kocurro
20.10.2005, 13:08:40
Możesz to zrobić na windowsie ale musisz tworzyć aplikacje hta. Na innych systemach nie podziała. Do tego stworzenie odpowiedniej aplikacji hta wymaga sporo pracy. Ciężko ją zintegrować i w ogóle.
mdesign
20.10.2005, 14:53:15
Tak myślałem... Bardzo dziękuję Kolegom za rady i pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.