mam oto taki skrypcik:
<?php $DB_Server = "localhost"; $DB_Username = "root"; $DB_Password = "krasnal"; $DB_DBName = "warzywniak"; $DB_TBLName = "warzywka"; $sql = "Select * from $DB_TBLName"; $Use_Title = 1; $title = "Cennik XLS z dnia $now_date"; { $file_type = "msword"; $file_ending = "doc"; }else { $file_type = "vnd.ms-excel"; $file_ending = "xls"; } { if ($Use_Title == 1) { } $sep = "n"; { $schema_insert = ""; for($j=0; $j<mysql_num_fields($result);$j++) { $schema_insert .= "$field_name:t"; $schema_insert .= "NULL".$sep; } elseif ($row[$j] != "") { $schema_insert .= "$row[$j]".$sep; } else { $schema_insert .= "".$sep; } } $schema_insert .= "t"; } }else{ if ($Use_Title == 1) { } $sep = "t"; { } { //set_time_limit(60); // HaRa $schema_insert = ""; for($j=0; $j<mysql_num_fields($result);$j++) { $schema_insert .= "NULL".$sep; elseif ($row[$j] != "") $schema_insert .= "$row[$j]".$sep; else $schema_insert .= "".$sep; } $schema_insert .= "t"; } } ?>
Skrypt ten ładnie i poprawnie generuje mi plik xls z bazy danych, ale nie do końca o to mi chodzi bo generuje mi wszystkie kolumny, mam 5 kolumn w bazie w tabeli warzywka: ziemniaki, buraki, cebula, pomidory, groch.
Skrypt tworzy mi 5 kolumn, a ja chce tylko wygenerowac pierwsze 2 kolumny, mianowicie ziemniaki i buraki.
Wie ktoś z Was, jak by można było ów skrypt przerobić ?
Kolejne pytanie, nagłowki kolumn w xls sa jak nazwy kolumn w bazie (ziemniaki, buraki), a jeśli chciałbym zmienić z "ziemniaki" na "ziemniaczki" nie ingerując w baze tylko tutaj w skrypt, to cóz moge poczynić ?
Kolejne i ostatnie pytanie, bazując na ów skrypcie, chciałbym móc w odwrotną strone przerobić ów skrypt by było pole uploadu pliku xls i żeby on ładnie nadpisał zedytowane dane w bazie danych.
Jeśli ktoś mógłby cos na ten temat lub co więcej poingerować w kod, to byłbym wdzięczny.
Podrawiam
Łukasz