Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilość wpisów z danego dnia, tygodnia...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomilipin
Witam,
pracuję sobie na tekstowej bazie danych, zapisuję do niej dane w rekordach, moja tabela posiada wśród wszystkich pól pole data, w którym zapisuję bieżącą datę w formacie unixowym podczas dodawania rekordu.
Chciałbym zrobić statystyki rekordów, dodanych wpisów, umiem już zliczyć ich całkowitą ilość, zrobiłem też licznik wpisów "dziś" i "wczoraj" z tym, że ani jeden ani drugi nie pokazuje poprawnych wartości sad.gif Oto kod jakiego używam:
  1. <?
  2. $czas = time();
  3. $dzis = $czas-86400; //dzis
  4. $wczoraj = $czas-172800; //wczoraj
  5.  
  6. $zapytanie = "data>'".$dzis."'"; //data to nazwa pola gdzie zapisywana jest data w formacie unixowym
  7. $zapytanie = $db->query("tabela", $zapytanie); //proste query na tekstowej bazie
  8. $dzis = count ($zapytanie); //query zwróci rekordy a ja zliczam ich ilość
  9.  
  10. echo $dzis;
  11. ?>

Efekt działania jest taki, że dziś, dnia 4 listopada skrypt pokazuje mi ilość wpisów wczorajszych z dnia 3 listopada (zaznaczam, że nie upłynęły jeszcze 24 godziny od dodania pierwszego wpisu wczoraj i przypuszczam, że tu właśnie tkwi błąd) i jednocześnie ilość wpisów wczorajszych wynosi 0 (bo skrypt stworzyłem wczoraj wieczorem czyli nie upłynęly 24 godziny)

Jak już wcześniej napisałem, domyślam się że chodzi o całą dobę a więc o te 86.400 sekund ale nie bardzo wiem, jak odejmować od $dzis oraz $wczoraj potrzebną ilość sekund. Mam jakieś swoje pomysły, np. taki, żeby obliczyć wartość czasu unixowego dla każdego dnia godziny 00:00:00 - ale nie wiem jak to zrobić...

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, podpowiedzi i oczywiście rozwiązania smile.gif
Jojo
Poczytaj o funkcji mktime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Możesz sobie przy jej pomocy wygenerować znacznik czasu dla godziny 00:00 aktualnego dnia i 00:00 dnia poprzedniego. Potem tylko odpowiednio porównać i powinno zwracać odpowiednie rekordy.
tomilipin
Pięknie dziękuję za pomoc smile.gif Zrobiłem jak powiedziałeś, na mktime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i działa wyśmienicie - licznik dzienny i dnia poprzedniego już zrobiony, zaraz zabieram się za licznik tygodniowy i miesięczny smile.gif

Projekt może się Wam nie spodobać dlatego jeszcze nie podam adresu, dopiero gdy wszystko będzie gotowe dam znać.

Dziękuję i pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.