Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problemy z ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
swiety
mam taki problem uzylem funkcji header zeby po dodaniu postu do forum, przy odswierzaniu strony post nie dodal sie na nowo, ale pozniej potrzebuje nr ID zeby wyswietlic posty wiec skorzystalem z funkcji mysql_insert_ID() ale po dodawaniu wpisu robilem jeszcze update w innej tabeli, nie wiem czy to ma zwiazek, ale teraz nie moge sie dobrac do tego ID

1. <?php
  2. if(!isset($forum_temat_ID)){
  3. $forum_ID=mysql_insert_id();
  4. $forum_ID_SQL="SELECT * FROM forum_wpisy WHERE forum_wpisy_ID=$forum_ID";
  5. $forum_ID=mysql_fetch_array(mysql_query($forum_ID_SQL));
  6. $forum_temat_ID=$forum_ID['forum_temat_ID'];
  7.  
  8. }
  9. ?>

ten kod to dlatego ze musze miec ID z tabeli forum_temat, a tabela forum_wpisy zawiera komorke forum_temat_Id i to z niej chce miec ten nr no i dalej chce wyswietlac posty
  1. <?php $forum_SQL="SELECT * FROM forum_wpisy WHERE forum_temat_ID=$forum_temat_ID ORDER BY for
    um_wpisy_ID"
    ;
  2. $forum_result=mysql_query($forum_SQL);
  3. //wydanie listy tematow z bazy danych
  4. while($forum=mysql_fetch_array($forum_result)){
  5. ?>
  6. <tr>
  7. <td width='90' bgcolor="#ECE3C4"><?php echo $forum['forum_wpisal']; ?></td>
  8. <td width='580' bgcolor="#ECE3C4"><?php echo $forum['forum_wpis']; ?></td>
  9. </tr>
  10. <?php
  11. }
  12. ?>

i wszystko gra do momentu kiedy dodaje nowy post i post dodaje sie do bazy tam gdzie trzeba ale mam taki komunikat o bledzie:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /usr/local/apache/www/web69/html/nowe/forum_lista.php on line 253
z gory dzieki

no i teraz jeszcze sprawdzilem jakie ID zostaje przekazane chodzi mi o
  1. <?php
  2. $forum_ID=mysql_insert_id();
  3. ?>

i dostaje ID=0 questionmark.gif??hmmm
nospor
w skrypcie, wktórym dodajesz wpis, pobieraj odrazu id tego wpisu (tak jak ty to robisz lub http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30312&hl=ostatnie+id ). Tak pobrane id zapisz np. do sesji lub do url w przekierowaniu i po przekierowaniu pobieraj go z sesji/url
swiety
nie bardzo rozumiem jak moge to zapisac do url, albo do sesji zeby przekazac to dalej
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. $newId = //tu pobierasz id dodanego wpisu;
  4. //tu jakies kosmiczne inne operacje
  5.  
  6. //mozesz tez zapisac do sesji jesli jej uzywasz
  7. $_SESSION['newId'] = $newId;
  8.  
  9. //przekierowanie i zapisanie do url
  10. header('Location: jakisadres.php?newId='.$newId);
  11.  
  12. ?>

skrypt po przekierowaniu
  1. <?php
  2.  
  3. //jesli zapisales do sesji
  4. echo $_SESSION['newId']; 
  5.  
  6. //jesli zapisales do url
  7. echo $_GET['newId'];
  8.  
  9. ?>

juz rozumiesz?
swiety
taaakkkk suuuuper dzieki, kurcze musze sie nastepnym razem mocniej wysilic, dzieki jeszcze raz biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.