Niedawno zaczełem serializować dane przed zapisem do pliku i z wiązku z tym napisałem sobie prostą księgę gości. Ale mam problem. Wszystki chodziło mi ok newsy sie wyświetlały i stronicowały poprostu chodziło tak jak ma chodzić, ale jak poprawiłem kilka rzeczy naraz to przestało chodzić. Mienowicie jak są newsy stroniowane np co 5 newsów na strone to te 5 newsów są takie same (klonują się) i nie wyświetlają się wszystkie. Kombinowałem już tydzień z tym ale nie moge sobie dać rady

index.php (odpowiedzialny za wyświetlanie i dodawanie:
<?php ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> <body xml:lang="pl"> <?php require_once 'functions.php'; require_once 'config.php'; $ksiega = show($wpisy_db); $temp = ' <div id="wpis_main"> <div id="wpis_title">_AUTOR_</div> <div id="wpis_text">_WPIS_</div> <div id="wpis_title">_CZAS_ <a href="mailto:_MAIL_">[e-mail]</a> <a href="gg:_GG_">[gg]</a></div> </div><div id="wpis_puste"></div>'; } stronicowanie($wynik, $temp, 4); debug($ksiega); form(); if($_GET['action'] == 'add') { $ksiega[] = array( 'czas' => $datazform, 'autor' => $nickzform, 'wpis' => $wpiszform, 'gg' => $ggzform, 'mail' => $mailzform, 'ip' => $ipzform); zapis($wpisy_db, $wpis); } ?> </body> </html>
PLik functions.php (plik ze wszystkimi funkcjami:
<?php ///////////////////////////////// /////formularz dodawania wpisów ///////////////////////////////// function form() { echo' <div id="wpis_main"> <form action="'.$PHP_SELF.'?action=add" method="post"> <table width="350"> <tr> <td width="60">nick</td> <td width="245"><input type="text" name="nickzform" /></td> </tr> <tr> <td width="60">gg</td> <td width="245"><input type="text" name="ggzform" /></td> </tr> <tr> <td width="60">e-mail</td> <td width="245"><input type="text" name="mailzform" /></td> </tr> <tr> <td width="60">wpis</td> <td width="245"><textarea cols="40" rows="3" name="wpiszform"></textaera></td> </tr> </table> <input type="submit" value="Dodaj wpis" /> </form></div><p></p>'; $ipzform = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; } ///////////////////////////////// /////wyswietlanie wpisów ///////////////////////////////// function show($plik) { return $ksiega; } else{ } ///////////////////////////////// /////dodawanie wpisów ///////////////////////////////// function zapis($plik, $wpis) { echo ' <div id="wpis_main"> <div id="wpis_title">Dodano twój komentarz kliknij:<br /><a href="index.php?page=1">Zobacz wpis</a><br />Aby zobaczeć twój wpis</div></div>'; } else{ } ///////////////////////////////// /////stronicowanie wpisów ///////////////////////////////// function stronicowanie($tablica, $dane, $per_page) { $page = $_GET[page]; $first = $per_page * ($page - 1); $last = $first + $per_page; if($page < 0 || $page > $ile) { } else { for ($i = $first; $i < $last && $i< $max; $i++) { } if($ile <= 1){ } else { for ($i = 1; $i <= $ile; $i++){ if($i != $page) { } else { } } } } } ///////////////////////////////// /////debug wpisów ///////////////////////////////// function debug($tablica) { } } ?>
No i skromny konfig:
<?php $PHP_SELF = 'index.php'; $wpisy_db = 'date/wpisy.txt'; ?>
Z góry WIELKIE THX