Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie danych w adresie po ukośniku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Przemek1
W jaki sposób napisać obsługę przekazywania w adresie URL argumentu po ukośniku? Dokładnie tak jat to wygląda w menu po lewej stronie na www.php.pl. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat tego sposobu przekazywania danych. Inaczej: jaki plik jest wykonywany po kliknięciu np. na www.php.pl/reklama i w jaki sposób i gdzie jest przekazywany string "reklama"?
Problem, który chcę rozwiązać:
Napisałem kilka klas, które odpowidają za wypełnianie treścią poszczególnych pól tabeli w szablonie mojej strony i chciałbym uruchamiać te obiekty z jednego miejsca w pliku "index.php". Nie chcę kierować w URLach do innych plików, tylko chciałbym mieć jedno miejsce, które centralnie zarządza działaniem witryny. Wolałby też nie używać przesyłania argumentów typu "index.php?id=5" - sposób z ukośnikami w adresie bardzo by mi odpowiadał ze względu na metodę rozszerzania strony.
W jaki sposób informacja zawarta po "/" ukośniku może być "wyłapana" przez skrypt i odpowiednio obsłużona? na przykład na pl.wikipedia.org dodanie w URL po ukośniku nowego wyrazu kieruje do strony z propozycją utworzenia nowego artykułu. To znaczy, że nie ma mowy o plikach skryptowych z takimi nazwami a jest to przekazanie gdzieś stringu po ukośniku w jakiś sposób. Tylko gdzie i jak?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Nie udało mi się znaleźć opisu tej metody przekazywania danych, chociaż wygląda na to, że jest to powszechne rozwiązanie.
son
Polecam ten artykuł:
http://php.pl/artykuly/pomysly_porady_i_su.../przyjazne_urle
Przemek1
Wielkie dzięki za błyskawiczną i tak pomocną odpowiedź! Dokładnie o to mi chodziło. Kurcze jakie to proste!
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Przemek

P.S. Mam jeszcze takie pytanie:
Czy istnieje niebezpieczeństwo, że serwer www w określonej konfiguracji nie obsłuży adresów w takiej postaci (czyli np. "www.abcd.com/index.php/kontakt")?
Korzystam z edytora php z wbudowanym parserem i przeglądarką, w której można oglądać wygenerowaną stronę i przy tego typu adresach otrzymuję błąd typu "nie można odnaleźć strony". No bo rzeczywiście nie jest to ścieżka do istniejącego pliku. Ale ten sam link w normalnej przeglądarce na tym samym komputerze z uruchomionym Apache daje pożądany efekt w postaci uruchomienia skryptu "index.php". W takim razie czy takie URL wymagają jakiejś określonej konfiguracji serwera www, czy są w pełni przenośne?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.