Mam funkcje rekurencyjną :
<?php function getCatTree($id) { $query = "SELECT cat_id FROM mod_xgallery_categories WHERE parent_id=$id"; { //echo $row['cat_id']; $i[] = $row['cat_id']; } //print_r($i); { foreach ($i as $v) { getCatTree($v); } } } getCatTree(0); ?>
Pobiera ona kategorie z bazy ulozone w drzewo - znaczy kazda kategoria ma przyporzadkowany Parent - i funkcja wyswietla od przekazanego $id parenta "w dół do końca"
Problem jest taki ze chcialbym wiedziec jaka jest "głębokosc" na danej kategorii aby drzewko odpowiednio ułozyc z tabulacjami

jedyne co mi sie nasuwa to :
a) przed wywolaniem funkcji utworzyc sobie iterator powiedzmy $i i zwiększać jego wartość o jeden w Funkcji....

Rozwiazanie a) jest fajne wydajnościowo ale troche niepraktyczne - bez zadeklarowania zmiennej przed funkcją nie mam możliwosci liczenia "głębokosci" - co w sumie tworzy dosc nieprzejrzystą konstrkcję.

Wiec ma ktos moze pomysł jak rozwiązać taki problem bez użycia iteratorów poza funkcją ? a jesli musze użyc jakiegos zapytania SQL to niech to beda jakies 3 a nie po jednym zapytaniu per kategoria.....