Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ado vs. mysql_*
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
pbanasiak
korzystam z mysql i raczej nie planuje zmiany bazy.
i teraz takie pytanie
czy jeżeli będę korzystał z ado zamiast mysql_* to mocno stracę na wydajności?
czy może się mylę i będzie wydajniej?
jeżeli jednak ado jest mniej wydajne to czy dużo mniej? mam w takim przypadku dylemat czy lepiej mieć większą wydajność korzystając z mysql_* czy lepiej możliwość w każdym momencie zmiany bazy?
Sh4dow
czysto teoretycznie wykonywanie zapytan poprzez takie skrypty jak ADODB zawsze bedzie wolniejsze. Ale takie skrypty moga posiadac rozne mechanizmy cache'ujace ktore w niektorych przypadkach zwieksza wydajnosc. Sa takie metody pomocnicze ktore niektore zapytania potrafia generowac za ciebie. Takze bardzo ciekawe rozwiazanie i czesto pomocne.

W php 5.1 jest juz cos takiego jak PDO proponuje poczytac jesli interesuje http://pl2.php.net/pdo
Jabol
AdoDB ma jezscze ten plus, że jest systemem wysokopoziomowym. Więc jako interfejs wysokopoziomowy ma nie tylko zaimplementowane funkcje obsługi bazy danych, ale również przetważania wyników i temu podobne. Te dodatkowe możliwości uważam osobiście za wielki plus adodb i chyba jego największą wartość, gdyż inaczej musiałbym samemu je implementowac.
NuLL
Coś w tym jest. Ja sądze podobnie jak przemówca - ja nie korzystam z ADO czy czegoś w tym stylu ale własnie funkcje typu
  1. <?php
  2.  
  3. $db->insert('tabela',array('pole1'=>'wartosc','pole2'=>'wartosc2');
  4.  
  5. ?>

Podobne funkcje mam napisane dla UPDATE,COUNT itp -dzięki nim praca na kodem jest szybsza a sam kod dużo krótszy.
SongoQ
Cytat

Na takie rzeczy raczej nie powinno sie patrzec, bo czas naprawde nie jest tu bardzo rozniacy sie. Problem zaczyna sie wtedy kiedy zapytania sa nieoptymalne i zwracanie z bazy trwa kilka jak nie kilkadziesiat sekund.
sobstel
Cytat(SongoQ @ 2005-12-06 21:42:21)
Cytat

Na takie rzeczy raczej nie powinno sie patrzec, bo czas naprawde nie jest tu bardzo rozniacy sie.

tu bym polemizował, m.in. masy kilobajtów dolaczane wraz z biblioteka maja znaczenie. co prawda jak na serwerze dzialaja jakies optymalizatory to ma sie to lepiej. pewnym rozwiazaniem jest uzycie adodb lite, ale i tak przewaznie takei biblioteki pozostana wolniejsze niz zwykle mysql_*.

dla potwierdzenia moich słów np. wedlug testow na http://adodblite.sourceforge.net/benchmark.php adodb jest ponad 5-krotnie wolniejsze (z akceleratorem "tylko" prawie 2-krotnie). czesciowo powyzsze testy potwierdzaja takze te http://phplens.com/lens/adodb/ (jak widac z akceleratorem sytuacja jest do przyjecia, chociaz gdy nie chcemy wykrozystac jakichs szczegolnie specjalnych cech adodb, to nie widze sensu).
SongoQ
Cytat
tu bym polemizował, m.in. masy kilobajtów dolaczane wraz z biblioteka maja znaczenie. co prawda jak na serwerze dzialaja jakies optymalizatory to ma sie to lepiej. pewnym rozwiazaniem jest uzycie adodb lite, ale i tak przewaznie takei biblioteki pozostana wolniejsze niz zwykle mysql_*

Z tym sie zgadzam smile.gif Chodzilo mi bardziej o to ze stosowanie takiej biblioteki przy zapytaniu ktore baza przetwaza np 0.2 s jest niczym.
pbanasiak
Cytat
Chodzilo mi bardziej o to ze stosowanie takiej biblioteki przy zapytaniu ktore baza przetwaza np 0.2 s jest niczym
w przypadku kilkudziesięcu zapytań na sekunde to 5 krotna strata wydajności nie jest niczym winksmiley.jpg

zastanawiam się nad PDO, tylko martwi mnie, że nie jest to jeszcze wersja finalna
SongoQ
Cytat
w przypadku kilkudziesięcu zapytań na sekunde to 5 krotna strata wydajności nie jest niczym

Teoretycznie powinno byc jak najmniej zapytan do bazy. Ale wszystko zalezy od bazy i umiejetnosci pisania zapytan.

Cytat
zastanawiam się nad PDO, tylko martwi mnie, że nie jest to jeszcze wersja finalna

Znasz moze firmy, ktore maja PDO w swojej ofercie?
pbanasiak
Cytat
Teoretycznie powinno byc jak najmniej zapytan do bazy. Ale wszystko zalezy od bazy i umiejetnosci pisania zapytan.
w tym wypadku jeden user = jedno zapytanie - to taki mały projekt dla pracowników jednej firmy chodzący na ich serwerze firmowym

Cytat
Znasz moze firmy, ktore maja PDO w swojej ofercie?

progreso.pl
na dniach ma być php 5.1
ale i tak możesz robić własne php.ini więc chyba nie powinno być problemu jak sobie samemu włączysz obsługę pdo

jak chcesz to dostaniesz 5% zniżki -> pw
SongoQ
Cytat
w tym wypadku jeden user = jedno zapytanie - to taki mały projekt dla pracowników jednej firmy chodzący na ich serwerze firmowym

Nie wszystko zamkniesz w jedno zapytanie bo to logicznie nie mozliwe. No chyba ze mowimy o PG czy ORACLE w ktorym sobie napiszesz funkcje ktora np bedzie CI zwracac jednym zapytaniem wszystko co CI jest potrzebne w danym zadaniu. Ale szczerze takiego czegos nie widzialem, no ale zawsze mozna sprobowac.
pbanasiak
mówie o mysql, a skrypt ma po prostu zwracać 1 lub 0 w zależności od loginu pracownika, więc nie potrzeba tutaj kilku zapytań:)
SongoQ
Cytat
mówie o mysql, a skrypt ma po prostu zwracać 1 lub 0 w zależności od loginu pracownika, więc nie potrzeba tutaj kilku zapytań

To co w calym serwisie masz tylko to zapytanie questionmark.gif?
sobstel
Cytat(SongoQ @ 2005-12-08 21:53:05)
Cytat
mówie o mysql, a skrypt ma po prostu zwracać 1 lub 0 w zależności od loginu pracownika, więc nie potrzeba tutaj kilku zapytań

To co w calym serwisie masz tylko to zapytanie questionmark.gif?

w takiej sytuacji to nawet nie ma co sie za bardzo zastanawiac i wykonywac jedną natywną funkcją mysql_query. imho w takiej sytuacji uzywanie adodb troche nie ma sensu.
pbanasiak
może po kolei
w pewnej firmie jest serwer z mysql
na komputerach pracowników jest soft napisany w c korzystający z tej bazy - niepytajcie dlaczego bo nie ja to robiłem
właściciel odkrył taką rzecz jak google, a potem taką rzecz jak php i zażyczył sobie przepisania wszytskiego z c na php, tak aby pracownicy mogli all robić za pomocą przeglądarki. teraz jest to jedno zapytanie, które zwraca 1 lub 0 - właściciel się uparł, że ma być od razu, a na przepisanie wszytskiego na php mam trochę czasu.
docelowo ma to uciągnąć do 500-1000 zapytań na sekundę. no i mam problem czy przepisywać to na mysql, na ado czy na pdo. chociaż skłaniam się ku pdo
SongoQ
Cytat
docelowo ma to uciągnąć do 500-1000 zapytań na sekundę

Jesli jest to tylko dla firmy to podejrzewam ze to pewne obliczenia i wszystko wrzucane do bazy. Jesli tak to mozna by pokombinowac i zrobic wrzucanie w paczkach do bazy, aby zmiejszyc ilosc polaczen z baza, no chyba ze mowiles o ilosci odpytan bazy przez kilku userow.
pbanasiak
problem w tym, że nie wiem jakie zapytania idą do bazy bo szef był tak mądry, że nie zostawił kodu źródłowego w c i zapytania muszę wymyślac sam, więc nie wiem ile z tego wyjdzie, bo 500-1000 na sekunde jest teraz

jeszcze jedno czy bindparam zabezpiecza przed włamaniami - chodzi mi, czy ta funkcja sama doda ukośniki, czy muszę to robić sam?
sobstel
Cytat(pbanasiak @ 2005-12-15 20:57:20)
czy bindparam zabezpiecza przed włamaniami - chodzi mi, czy ta funkcja sama doda ukośniki, czy muszę to robić sam?

nie musisz sie obawiac o ukosniki wtedy.

p.s. zaczynasz zadawac pytania, na ktore odpowiedz mozna bardzo latwo znalezc w manualu. nastepnym razem prosze cie zajrzyj wlasnie tam w pierwszej kolejnosci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.