sebus
5.07.2003, 10:36:31
Witam!!
Zastanawiam się czy macie może pomysł w jaki sposób wykonać w php opcję automatycznego drukowania dokumentu. Rozwiązania z JS to nie to - kończy się jak wiecie na drukowaniu daty, url'a, konwertowanie do pdf - nie wiem czy jest możliwość wywołania jakiejś funkcji, która by go automatycznie drukowała. Zależałoby mi na wykorzystaniu php do tego, natomiast coraz bardziej poważnie zastanawiam się nad drukowaniem z wykorzystaniem jakiegoś zewnętrznego programu systemu operacyjnego.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje...[/b]
spenalzo
5.07.2003, 13:17:25
A chcesz to w serwerowni wydrukować? Nie zapominaj że php to server-side.
Automatycznie bez daty i adresu się nie da - wykonaj jakiegoś PDFa czy PSa i wyślij go użytkownikowi, a on po ściągnięciu niech sam sobie wydrukuje.
sebus
5.07.2003, 20:49:19
Wygląda na to, że będę musiał zrobić tę opcję na serwerze.... Myślałem, że jest jakiś sposób aby można to było zrobić z klienckiej przeglądarki...
Właśnie, a gdybym skonwertował załóżmy na raz 50 dokumentów do pdf, to jest jakaś możliwość wydukowania wszystkiego na raz
spenalzo
5.07.2003, 22:05:33
Zrozum, że php to język server-side, co oznacza że przy pomocy samego php nic nie wydrukujesz!!! Możesz jedynie wysłać klientowi PDFa czy cośtam innego, co on sam sobie wydrukuje. Ewentualnie możesz wykorzystać JS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.