Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak obciąć zera ??
Forum PHP.pl > Forum > PHP
julia
Witam smile.gif
W jaki sposób z wpisu w formularzu obciąć zera występujące z przodu?

Sama wymyśliłam coś takiego:
[php:1:a62827d904]
$pelny_wpis = $_GET["wpis"];
$wpis_obciety=((int)'$pelny_wpis');
[/php:1:a62827d904]
O dziwo! działa smile.gif
Ale działa wtedy, kiedy wpis ma postać np. "0004321", jednak nie bardzo umiem sobie poradzić z postacią: "000ciągliter". Mam wrażenie, że wprawdzie "całkowitej" z bełkotu się wyciągnąć nie da, ale, że istnieje sposób na pozbycie się niechcianych zer. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że tych zer czasem może być więcej, czasem mniej smile.gif

julia

P.S. zastanawiam się, czy nie powinnam się logować jako "Natrętna" questionmark.gif
evo
[php:1:9b8360446a]<?php
$wpis_obciety=preg_replace('|^0+|','',$pelny_wpis);
?>[/php:1:9b8360446a]
spenalzo
Można jeszcze tak:

[php:1:7c5a15d03b]<?php
$wpis_obciety=floor($pelny_wpis);
?>[/php:1:7c5a15d03b]
julia
Dzięki smile.gif
Jesteście kochani, ale zapomniałam napisać, że nie chodzi mi o skrypty, tylko o walnięcie w mój pusty łeb, ja to chcę zrozumieć, a nie odgapić smile.gif
Po lekkim przetrawieniu tego, co napisaliście wnioskuję, że metodą evo mogę pozbywać się dowolnych znaków, a także dodawać je wedle woli i to zarówno z lewej jak i z prawej strony questionmark.gif
menic
Jaką metodę evo masz na mysli :?:
julia
Cytat
[php:1:f247c44ffe]<?php
$wpis_obciety=preg_replace('|^0+|','',$pelny_wpis);
?>[/php:1:f247c44ffe]

.. Dzisiaj muszę przerabiać temat "na sucho", czyli bez dostępu do serwerka z php-em sad.gif ... Trudno
KaMeLeOn
Cytat
Jaką metodę evo masz na mysli :?:

Koledze radzę poczytać posty zanim zada takie pytania...
Cytat
Po lekkim przetrawieniu tego, co napisaliście wnioskuję, że metodą evo mogę pozbywać się dowolnych znaków, a także dodawać je wedle woli i to zarówno z lewej jak i z prawej strony questionmark.gif

Tak, to są wyrażenia regularne...
maggot
[php:1:64d798ffa4]<?php
ltrim($zmienna,'0');
?>[/php:1:64d798ffa4]
menic
:oops: :oops: :oops: A ja szukałem w kodzie :oops: :oops: :oops:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.