Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP + SMARTY
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
munky
Witam mam pewien problem mianowicie w pliku

index.php mam

1. <?php
  2.  
  3. if ($newPage == 'index') {
  4. $smarty->assign('path', $path);
  5. $smarty->assign('lang', $lang);
  6. $smarty->display('index.tpl');
  7.  } else {
  8.  require_once('modules/'.$newPage.'.php'.$newParametrs);
  9.  }
  10. ?>

w tej czesci szczytuje jaka jest zmienna page i zaleznie od wartosci laduje odpowiednia strone $newPage. Paramter $newParametrs sa zmiennymi GET ?cos=1 np i jak to mam to za cholerke mi nie laduje tpl bez tego jest ok ale musze przekazywac zmienne GET czy ktos wie gdzie blad ?

Nastepny problem to to ze jesli wywolam strone np contact.php i wysle formularz on sam sie wywola i przejdzie przez index.php?page=liczba to zmienne $_POST czy to też $_GET sa widoczne w calym dokumencie za wyjatkiem tej czesci

1. <?php
  2. } else {
  3.  //tutaj nie widac zmiennych $_POST czy tez $_GET
  4.  require_once('modules/'.$newPage.'.php'.$newParametrs);
  5.  }
  6. ?>

Jdnak powinny byc widoczne skoro robie includa to on widzi wszystkie zmienne z pliku index.php gdzie tu logika a raczej gdzie blad ?

prosze o pomoc

dziekuje
munky
ennics
Cytat
w tej czesci szczytuje

hehe, mnie też kręci programowanie ale tak dobrze nigdy nie miałem laugh.gif !
a teraz poważnie, do includowania plików możesz równie dobrze wykorzystać smarty, jest tam taka funkcja:
Kod
{ include file="file.tpl" }

Cytat
Paramter $newParametrs sa zmiennymi GET ?cos=1

tzn. że przypisujesz do tablicy $newParametrs tablicę $_GET ?
i czy przy zczytywaniu zmiennych z GETa odwołujesz sie do nich poprzez $_GET['zmienna'] czy poprostu $zmienna ? pokaż więcej kodu.
munky
Do zmiennych odwoulje sie przez $_GET['zmienna'] wiem ze w smartach moge includowac tpl jak i php ale zmienne sa mi potrzebne jako paramtery do bazy !

Poradzilem sobie ale w inny sposob a mianowicie tam gdzie mialem ?page=21 np dodalem ?cos=cos&cos2=cos2 a nie robie tego juz w index.php i to dziala.

Wiem ze problem polegal na tym ze nie chcial mi includowac cos.php?zm=1 bez $_GET-ow jak najbardziej dzialalo ! nei wiem moze nie mozna tak includowac zmiennych !

Co do szczytywania smile.gif "szczytuje" to mi sie podoba smile.gif smile.gif smile.gif kurcze ale napisalem hehehe !

pozdrawiam
munky
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.