penie problem nie jest wielki ale nie jestem mistrzem php
potrzebuję wykonać upload pliku i następnie wyciąć z niego określoną liczbę wierszy na początku i na końcu i następnie zapisać ów plik na serwerze,
czy ktoś moż mi powiedzieć co jest nie tak:
<!-- czyli strona wysyłająca <form enctype="multipart/form-data" action="index.php?go=wyslane" method="post"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="100000" > Załaduj raport:<input name="plikuzytkownika" type="file" style="color: #0000CC; background-color: #FFFFCC; font-size: 11pt; font-style: italic; border-style: ridge; border-color: #0033FF"> <input type="submit" value="<< Wyslij Raport przejdz do etapu 2 >>" style="color: #0000CC; background-color: #FFFFCC; font-size: 11pt; font-style: italic; border-style: ridge; border-color: #33CC00"> </form> A teraz strona odbierająca czyli index.php?go=wyslane --> <? require "txt/conect.txt"; // wywołujemy funkcję connection()w celu podłączenia z bazą danych connection(); $table_name = "budynki"; //interesująca mnie tabela gdzie mam załadowane ustawienia ile wierszy dla danego
pliku trzeba obciąć $plikuzytkownika = $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika']['tmp_name']; $plikuzytkownika_name = $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika']['name']; $plikuzytkownika_size = $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika']['size']; $plikuzytkownika_type = $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika']['type']; $plikuzytkownika_error = $HTTP_POST_FILES['plikuzytkownika']['error']; if ($plikuzytkownika_error > 0) { switch ($plikuzytkownika_error) { } exit; } // umieszczenie pliku w zadanej lokalizacji $lokalizacja = 'raport/'.$plikuzytkownika_name; { { exit; } } else { exit; } //tu przycinam nazwę pliku (np taka RAP_M_Xl2005_Bluszczańska74_w1.txt ) gdzie mam dane czego i jakiego okresu dotyczy $pocieta_nazwa = "$plikuzytkownika_name"; $data = "$nazwa_pliku"; $rap_bud = $rap_budynek; if ($rap_budynek == Bluszczańska74){$rap_budynek = "Bluszczanska74";} elseif ($rap_budynek == Bluszczańska76){ $rap_budynek = "Bluszczanska76";} $rok = $file[1]; $mies = $file[0]; $rok = "2$rok"; if ($mies == l){ $miesiac = "styczeń";} elseif ($mies == ll){ $miesiac = "luty";} elseif ($mies == lll){ $miesiac = "marzec";} elseif ($mies == lV){ $miesiac = "kwiecień";} elseif ($mies == V){ $miesiac = "maj";} elseif ($mies == Vl){ $miesiac = "czerwiec";} elseif ($mies == Vll){ $miesiac = "lipiec";} elseif ($mies == Vlll){ $miesiac = "sierpień";} elseif ($mies == lX){ $miesiac = "wrzesień";} elseif ($mies == X){ $miesiac = październik;} elseif ($mies == Xl){ $miesiac = listopad;} elseif ($mies == Xll){ $miesiac = grudzień;} //to proste chcę wyświetlić nazwę miesiąca w formie pisanej $sql = ("SELECT * FROM $table_name WHERE budynek ='$rap_budynek' and wezel ='$rap_wezel'") or die("Blad w zapytaniu!"); $wiersz_nag=$wiersz['wiersze_naglowka']; $ilosc_mieszkan=$wiersz['ilosc_mieszkan']; } $koniec_pliku = $wiersze_stop + 15; echo '<table cellpadding="8" border="1"><tr><td >Pełna nazwa pliku raportu</td><td>'."$plikuzytkownika_name".'</td></tr> <tr><td >Ścieżka do pliku tymczasowego</td><td>'."$plikuzytkownika".'</td></tr> <tr><td>Wielkość pliku raportu</td><td>'."$plikuzytkownika_size".'</td></tr> <tr><td>Raportowany budynek</td><td>'."$rap_bud".'</td></tr> <tr><td>Raportowany węzeł </td><td>'."$rap_wezel".'</td></tr> <tr><td>Miesiąc rok </td><td>'."$miesiac $rok".' rok</td></tr> <tr><td>Ilość rekordów (mieszkań) </td><td>'."$ilosc_mieszkan".'</td></tr></table><hr>'; foreach ($tekst as $linia) { } ?>
jak teraz zapisać zmieniony plik bo pewnie robię błąd i zapisuje mi sie tylko ostatnia linia pliku
--- edit:
Narazie "nie tak" jest to, że nie używasz odpowiednich BBCode, tym razem poprawiam za Ciebie, w przyszłości może się to skończyć ostrzeżeniem.
~crash