Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka sklepów na jednym engine'ie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
chomiczek
witam, mam pewien problem, a mianowice mam napisany kod sklepu internowego mojego autorstwa i w chwili obecnej okazało sie, że potrzebne są dwa takie same sklepy, ale inne, co mam na mysli pisząc takie same, a no zawierające te same produkty.. pokazywane w ten sam sposób, ale mający inny design.. i o to kilka problemów, które wyszły :
(aha wszystkie sklepy są na jednym serwerze tylko inne hosty)
- jak sprawdzać czy zdjęcie istnieje i jakie ma wymiary;
- jak np. includować pliki;

idealnym rozwiazaniem byłoby np. to, że każdy z tych sklepów posiada tylko pliki odpowiedzialne za wyglad.. i konfiguracyjne (w nich ustawiwany jest kod sklepu, itp) róźne dla różnyxch sklepów..

jak to najlepiej rozwiązać?? Prosze o pomoc i sugestie
TomASS
Cytat
dwa takie same sklepy, ale inne

Jeśli dobrze rozumuję, to sklepy różnią się tylko interfejsem, a właściwie "desajnem" smile.gif Jeśli tak, to musisz sprawdzać z jakiego adresu wczytywana jest strona (z którego hosta) i na tej podstawie załadować odpowiednie szablony lub odpowienie pliki css. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi ze sprawdzaniem czy istnieje zdjęcie (a wymiary sprawdza się getimagesize)
chomiczek
Dokładnie.. wiem czy się sprawdza rozmiar zdjęcia i wiem do czego jest file_exists, ale chodzi o to, że nie mogę użyć: getimagesize("http://nazwasklepubazowego.pl/zdj/nazwazdj.jpg")
co można zrobić, albo jak to zrobić?

Cytat
Jeśli tak, to musisz sprawdzać z jakiego adresu wczytywana jest strona (z którego hosta) i na tej podstawie załadować odpowiednie szablony lub odpowienie pliki css.

No niby tak, ale głównie chodzi mi tutaj teraz o includowanie pliku, bo jeśli np. na jednym hoście zmienie jakąś funkcje to musze potem pamiętać o przekopiowaniu plików na ten inny host :/
TomASS
A czyli pliki są na tym samym serwerze, ale na innych kontach. To źle zrozumiałem. Jeśli masz na różnych kontach, to nie ma innej rady, jak tylko kopiować w te dwa miejsca.

Cytat
nie mogę użyć: getimagesize("http://nazwasklepubazowego.pl/zdj/nazwazdj.jpg")

Czy chodzi o to, że nie możesz tego użycz, że wyskakuje jakiś bład, czy dlatego, że pliki są na różnych kontach?
chomiczek
No więc tak są to dwa konta i ścieżki do nich to:
/var/home/user1/domains/jakas_domena/public_html
a drugi na:
/var/home/user2/domains/jakas_domena2/public_html

chciałem użyć:
  1. <?php
  2. file_exists("../../../../user1/domains/jakas_domena2/public_html/gfx_newsy/palm.jpg")
  3. ?>

ale nie zwrwaca mi nic.. :/

Co do samego kopiowania plików to trochę to nie ma sensu, przynajmniej tak mi się wydaje, bo jest tutaj około 7500 produktów.. zdjęcia są w 3 katalogach w 3 róznych rozdzielczościach.. więc ponad 21tys zdjęć.. trochę bez sensu byłoby synchronizowanie tego.. :/ cały czas mówie o 2 sklepach, ale na chwilę obecna sa już 4 sad.gif no i wszelkie modyfikację zaczynają być kłopotliwe.. dlatego najwygodniej dla mnie byłoby aby tylko w jednym miejscu były fotki.. nie ma właściwie też problemu, zeby ustawić ścieżke na sztywno, tj. www.promediapc.pl/zdj/oznacznie_fotki.jpg i z małymi zdjęciami nie ma problemu, ale duże nie zawsze mają takie same wymiary no i jest z nimi mały problem.. de facto raczej każdy produkt ma fotki, ale mimo wszystko i tak pasowałoby wrzucić file_exists
revyag
Tak czy inaczej, musisz ten kod dać dla każdego sklepu. Rozwiązanie o którym myślisz nie będzie dobre. A co jeśli trzeba będzie dla danego sklepu coś zmienić ? Zmieni się to również dla dwóch pozostałych. Będziesz musiał kombinować a to zwykle powoduje kłopoty,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.