Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Monit usług na serwerze...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qbejs
Witam exclamation.gif

Piszę właśnie skrypt który sprawdza stan serwera oraz usług sieciowych ( m.in apache, mysql, smtp, pop3, imap itd. )....napisałem skrypt pingujący serwer, ale napotakłem na problem ze sprawdzaniem usług. Doradzicie w jaki sposób to najlepiej zrobić. Próbuje coś się bawić socketami ale wogole nie wiem o co w tym biega...jak możecie pomóżcie...z góry dziękuje.

Pozdrawiam Kuba
crash
  1. <?php
  2. if( $f = fsockopen( 'host', $port, $errNo, $errStr, 10 ) )
  3. {
  4.  echo 'Port ' . $port . ' otwarty!';
  5.  fclose( $f ):
  6. }
  7. else
  8. {
  9.  echo 'Port ' . $port . ' zamknięty!';
  10. }
  11. ?>

Możesz też wykorzystać nmap'a i inne tego typu aplikacje.
qbejs
Witam i dziękuję za szybką odpowiedź...

Właśnie na peat.php.net znalazłem fajną bibliotekę NET_MONITOR....używał może ktoś z Was jej ? Niestety mam konto na superhost.pl i nie wiem czy tam można sobie dogrywać pakiety jeżeli już nie są zainstalowane...
dr_bonzo
Powinno dac sie recznie zainstalowac (sciagnac, zapisac na serwerze i zaincludowac) kazda paczke z osobna + ew. paczke PEAR (nie rozszerzenie php tylko zbior klas).
qbejs
Witam exclamation.gif

Mam już kilka pomysłów...poza tym już zrobiłem działający skrypcik....zamieszcze działający kod jakby ktoś na przyszłość potrzebował, w planach też mam zamiar zrobić z tego klasę...Dzięki za info...

1. <?
  2.  
  3.  
  4. // Host serwera z uwagi na jego stabilność ( IP może się zmienić host nie )
  5. $IP = "jakiś_host"; 
  6.  
  7.  
  8. //Sprawdzanie dostępnosci usługi
  9.  
  10. $t_uslugi=array(
  11. 'ftp'=> '21',
  12. 'ssh'=> '22',
  13. 'telnet'=>'23',
  14. 'apache'=>'80',
  15. 'smtp'=>'25',
  16. 'pop3'=>'110',
  17. 'mysql'=>'3306');
  18.  
  19. foreach ( $t_uslugi as $usluga=>$port)
  20. {
  21. if( $f = @fsockopen( $IP, $port, $errNo, $errStr, 10 ) )
  22. {
  23.  echo 'Usługa:'.$usluga.' dostępna!<BR>';
  24.  fclose( $f );
  25. }
  26. else
  27.  
  28.  echo 'Usługa:'.$usluga.' wyłączona!<BR>';
  29.  
  30. }
  31.  
  32.  
  33. ?>

Jeszcze jedno pytanie...nie wiecie czy są jakieś bramki zagraniczne albo jakieś inne które sobie radzą z wysyłaniem sms do polskich sieci. Chcialem aby jak coś się wysypie to admin dostawał sms ze się wysypałą jakaś usługa ale przecież teraz każda sieć w bramce wymaga wpisania tokena tekstowego przy wysyłaniu esów...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.