Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: poczatek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zein
znam dobrze html... no i mam stronke sobie www.goleniow.to.pl napisana w czystym html lecz chcialbym ja przerobic na php...

zaczne moze od samych odnosnikow na stronie (menu). jakie sa systemy (chyba tak moge to nazwac) wlasnie menu... tzn na niektorych stronach dla przykladu: adres strony xxx.pl no i po kliknieciu na tej stronie w jakis link w menu pojawia mi sie np: xxx.pl/index.php?show=bla.php mozecie mi powiedziec wlasnie cos na ten temat. kurs php przewertowalem ale nie wiem poprostu jak zastosowac to na www.

drygie pytanie czy plik np idex.html napsiany w czystym html moge zamienic na index.php ? i czy to cos zmieni oprocz rozszezenia? i czy w tym index.php moze byc wlasnie strona tylko z html?
Hannon
ad 2 moze
ad 1
co chcesz zmienic ? jaki osiągnąć efekt - wypasionego linku z ktorego nikt poza tobą nic nie zrozumie ?
zein
nie zwyklego linku tyle ze w php tak jak przyklad dalem wyzej... zwykly link ktory by mi strone wyswietlal strone lub jakis plik txt na tej stronie wlasnie nie wiem jaki to mechanizm dalem przyklad xxx.pl/index.php?show=stronawww

juz jasniej?
Hannon
moze sie mylę ale ten temat powinien byc w Gotowe Skrypty w dziale Szukam

wracajac do tematu :
  1. <?
  2. if(!empty($_GET['dzial'] && !empty($_GET['article'])
  3. echo file($_GET['dzial']."/".$_GET['article'].".txt");
  4. ?>

dla przykładu index.php?dzial=XXX&article=1

otworzy Ci i wyswietli plik 1.txt zawarty w katalogu dzial
Seth
@Hannon:

A co jezeli w moim domowym katalogu na serwerze bedzie taki plik: /home/seth/tajne_hasla.txt

A ktos poda taki link:
index.php?dzial=/home/seth&article=tajne_hasla

?
Hannon
to równie dobrze moze przez adres wejsc do tego home/seth/tajne_hasla.txt bo nie są niczym chronione ^^ poza tym skoro są juz w txtku to powinny byc przynajmniej w base64 a najlepiej w md5 lub sha1 poza tym nie mowimy o bezpieczeństwie haseł tylko o systemie linków , zawsze jesli tak jest źle mozna dać po prostu
index.php?art=1
  1. <?php
  2.  
  3. echo file("articles/".$_GET['art'].".txt");
  4.  
  5. ?>
Seth
Wlasnie o bezpieczenstwo mi chodzi. Wszystkie dana od uzytkownika trzeba zwalidowac zanim je sie uzyje bo nie wiadomo czy ktos nam nie podlozy swini.
A przeciez nei mozna miec pretensji do innych uzytkownikow serwera, ze trzymaja jakies pliki nie zabezpieczone.
Oczywiscie pomijam role administratora, ktory powinen zabronic takich praktyk przez php.

Do tego ostatniego co podales dolozyl bym jeszcze:
intval($_GET['art'])
I mamy pewnosc, ze bedzie to liczba, a nie jeszcze cos innego - bo przeciez nei mozemy zalozyc, ze ktos nie wpisze ../ itd.

Do tego wkradl sie blad w Twoim kodzie. Funkcja file() zwraca tablice, a wiec uzywajac do jej wypisania echo dostaniesz w wyniku napis Array.
Dlatego zamiast file trzeba bylo by uzyc np. file_get_contents()
zein
no a co powinienem dac w menu samym tzn konkretnie np w jakims buttonie czy txt ktory robi za link bo chyba troche sie nie zrozumielismy... po kliknieciu na link np "dzial1" ktory jest tekstem nie buttonem ma sie mi otworzyc jakas konkretna strona...
Hannon
podam Ci to zastosowałem u siebie :
  1. <? 
  2. $nazwa_pliku = "menu.txt";
  3. $uchwyt = fopen($nazwa_pliku, "r");
  4. $menu = fread($uchwyt, filesize($nazwa_pliku));
  5. fclose($uchwyt);
  6. //
  7. list($nazwy, $linki) = explode("!|!", $menu);
  8. $nazwa = explode("|", $nazwy);
  9. $link = explode("|", $linki);
  10. $przod = "<a href='";
  11. $przod2 = "'>";
  12. $tyl = "<a>";
  13. foreach ($nazwa as $index=>$nazwa)
  14.  {
  15.  echo $przod.$link[$index].$przod2.$nazwa.$tyl."<br>";
  16.  }
  17.  ?>

menu.txt wygląda następująco :
Kod
Strona Główna|
Grupy|
link 1|
link 2|
link 3|
link 1#|
link 2#|
link 3#

!|!

index.php|
grupy.php|
1.php|
2.php|
3.php|
1a.php|
2a.php|
3a.php

ten skrypt u góry wklej w miejscu gdzie ma byc menu. a zawartosc menu zmieniasz do woli tylko edytując menu.txt , nawet blondynka sobie z tym poradzi / Peace wszystkim blondynkom na tym forum biggrin.gif /
zein
no jest ok...

ale jakos wydaje mi sie ze takie wlasnie jak pisalem wczesnie index.php?show=strona1.php jest bardziej profesjonalne... i tak wlasnie chcialbym zeby ta strona wygladala bo ona bedzie sie rozrastac i dodawac na kazdej stronie (ktora jest w tabelach) za kazdym pojawieniem sie nowego dzialu to idzie sie pochlastac... a wlasnie najlepiej zeby byla strona tylko index.php i np do niej pliki txt byly by wklejane ale z mozliwoscia korzystania z html (znacznikow <b><font...> itd.)
Hannon
hę ? czy ty nie prosisz zeby Ci cały cms napisać !?

kto Ci broni dołączać pliki txt ? to jest tylko generator menu

a to czy link będzie 1.php czy index.php?art=1 to od Ciebie zależy
tam gdzie ma sie pojawic link to juz masz u góry podane jak krowie w rowie..jezu , myśl człowieku.
zein
ehh... no mysle mysle... ale napisalem wlasnie w pierwszym poscie ze chcialbym chociaz poznac SYSTEMY czyli w jakis sposob osiagnac to o co prosilem... a nie "zrobcie mi to..."
popo
co do formy linku to moga byc bardzo zroznicowane a postac index.php?aaa=xxx wynika poprostu ze sposobu przekazywania parametrow do skryptu php przy pomocy metody get (jest to standartowa metoda)

w zwiazku ze sposobem zadawania przez ciebie pytan nasunol mi sie wniosek, ze ty chyba w ogole nie wiesz co to php, wiec moze najpierw przeczytaj jakis kurs online (ulatwi ci to znacznie zrozumienie odpowiedzi moich przedmowcow)

dobrym pomyslem jest poczytanie Manual php po polsku sekcja tutorial

poza tym linkiem na stronach php.pl tez jest sporo materialow polecam sekcje artykuly i tumaczenia

o ile znasz angielski w internecie jest duzo informacji (po polsku tez aczkolwiek nieco mniej)
----------------edit-------------
jesli natomiast potrzebujesz gotowego CMS'a lub forum i nie masz zamiaru poznawac tajnikow programowania w php to jest wiele gotowych rozwiazan wiekszosc odplatna ale sa tez rozwiazania open source ktore mozna pobrac z sieci za free i zainstalowac na serwerze obslugujacym php wedlug zalaczonej instrukcji bez znajomosci samego php

Proponuje wiec abys sie zastanowil czy chcesz sie uczyc tego jezyka programowania czy tez korzystac z gotowych rozwiazan

ps. poznanie i zrozumienie php pozwala na tworzenie praktycznie dowolnych serwisow z dynamicznie generowana zawartoscia stron (kod php nie jest obrabiany po stronie przegladarki ona dostaje tylko wynik jego dzialania)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.