Dzieki za rade, hm session no w sumie niezly pomysl ale mysle ze to nie jest konieczne pliczek s.php jest niepotrzebny, sorki za wprowadzenie w blad bo uproscilem to sobie i okazalo sie ze jest calkowicie zbyteczny. Plik index.php odwoluje sie do wszystkich plikow require ('lacz_strony.php'); dzieki temy wszystkie odwolania do index sa widoczne. Moze pokolei powiem co jest nie tak i jakie propozycje tego rozwiazania dostalem i na czym sie zawiodlem. Moja stronka jest na www.colpex.avx.pl. Dostalem propozycje aby zrobic to tak:
w pliku index.php:
<table>
> ___________________________________________________
> | BANER GORNY <td colspan="3">
> |
> |__________________________________________________ |
> | <td class="lewa"> | <td class="srodek"> | <td class="prawa" |
> | tutaj linki | <iframe name="srodek"> | tutaj linki
> |
> | | |
> |
> --------------------------------------------------------------------
>
Teraz tworze link <a href="jakas_strona.html" target="srodek">, dzieki
czemu bez przeladowania strony cala tresc bedzie sie wczytywac w srodkowa
ramke. Caly czas bedzie uruchomiony plik index.php, a stronka nie bedzie
sie przeladowywala. Do table dodajesz hight=\"100%\" i problem z glowy.
Czyli dostalem taka propozycje:
index.php
<?
require ('lacz_strony.php');
$id = $_GET['id'];
$i++;
echo "<tr><td colspan = \"3\" >"; echo "<tr><td class=\"lewa\">"; if ($id == 20 || $i==1) str_lewa();
echo "</td><td class=\"srodek\">"; echo "<iframe name=\"srodek\" src=\"id_funkcji.php?id=1\" width=\"500\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" scrolling=\"no\"></iframe>"; echo "</td><td class=\"prawa\">"; echo "</td></tr></table>"; ?>
Czyli kozystac z tabel i tylko jednej iframe w ktorej beda sie otwieraly podstrony. Wszytko byloby oki gdyby to ze ja mam rozwijane menu lewe dlatego cos takiego jak class? wogole nie wiem jak z tego kozystac pozatym jestem zmuszony do kozystania z 3 iframe bo lewa strona nie jest stala w niej takze sie cos zmienia.
Ja jednak uwazam ze trzeba to robic tak:
<?php
echo "<table width=\"70%\" height=\"$wys\" border=1>"; echo "<iframe name=\"lewa\" src=\"id_funkcji.php?id=20\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" ></iframe>"; echo "<iframe name=\"srodek\" src=\"id_funkcji.php?id=1\" width=\"500\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" scrolling=\"no\"></iframe>"; echo "<iframe name=\"prawa\" src=\"id_funkcji.php?id=21\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\"scrolling=\"no\"></iframe>";
?>
Gdzie src=\"id_funkcji.php?id=20\" , id=1, id=21 sa w id_funkcji.php i wyglada to tak:
plik id_funkcji.php
<?php
require ('lacz_strony.php');
$id = $_GET['id'];
if ($id == 1) nowosci();
if ($id == 20) str_lewa();
if ($id == 21) str_prawa();
?>
To byl moj sposob, sposob z jedna ramka iframe przedstawiony wczesniej dziala gdy nie mam rozwijanego lewego menu, dlatego musze kozystac z 3 ramek. Pozatym w poprzednym przykladzie jak przekazuje do indexu jakies id to i taki takzostaje przeladowana calastrona w moim przykldzie z 3 ramikami tego nie ma ale dalej jest problem z wysokoscia tabeli bo wlasnie z tym sie mecze i nie wiem jak mam zrobic to by nie zostala wczytana cala strona tylkozmieniala sie wysokosc tabeli $wys.
Moze trzeba poprostu do indeksu przekazywac jakas zmienna gdzie jesli istnieje ta zmienna to zmieniaj wysokosc hehe, nie wiem w sumie, moze macie jakis pomysl??