Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iframe + tabele
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_kris
Witam
Mam problem a mianowicie chce upozorować ramki aby wygladalo to tak jakbybylo zrobione na tabelach, do tego skorzystalem w z iframe oraz tabel i uzyskalem zarówno prostote oraz estetyke jednak znalazl sie pewien problem z ustawianiem wysokosci. Zrobione jest to tak:

index.php zawiera:
  1. <?php
  2. require('s.php');
  3. echo "<table width=\"70%\" height=\"$wys\" border=1>";
  4. echo "<tr><td>";
  5. echo "<iframe name=\"lewa\" src=\"id_funkcji.php?id=20\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" ></iframe>";
  6. echo "</td><td>";
  7. echo "<iframe name=\"srodek\" src=\"id_funkcji.php?id=1\" width=\"500\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" scrolling=\"no\"></iframe>";
  8. echo "</td><td>";
  9. echo "<iframe name=\"prawa\" src=\"id_funkcji.php?id=21\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\"scrolling=\"no\"></iframe>";
  10. echo "</td></tr>";
  11. echo "</table>"; 
  12. ?>

ten plik index.php jest wczytany tylko raz przy uruchomieniu stronki pozniej juz do niego sie nie odwoluje, problem lezy w wysokosci tabeli:
height = \"$wys\" - wysokosc ktora jest wartoscia globalna pobierana z pliku s.php.

kazda stronka wczytywana na \"srodek\" jest umiejszczona w tabelach ktore w zaleznosci od wysokosci zawartosci tej stronki ma ustalona wysokosc height,
ktora ma decydowac o wysokosci tej wartosci height = \"$wys\" w index.php.
Nie wiem jak to zrobic, może ktos cos wie?
dugem
Czy ta zmiena, w której trzymasz wsykość jest zmianna globalną? Może lepiej to zarjestrować w zmiennych sesji?

Spróbuj jedno z tych podejść. To taka rada, którą znalazłem na szybko. Najlepiej jakbyś podesłał ten drugi pliczek, żeby można było zobaczyć całość.

pzdr.
Gość_kris
Dzieki za rade, hm session no w sumie niezly pomysl ale mysle ze to nie jest konieczne pliczek s.php jest niepotrzebny, sorki za wprowadzenie w blad bo uproscilem to sobie i okazalo sie ze jest calkowicie zbyteczny. Plik index.php odwoluje sie do wszystkich plikow require ('lacz_strony.php'); dzieki temy wszystkie odwolania do index sa widoczne. Moze pokolei powiem co jest nie tak i jakie propozycje tego rozwiazania dostalem i na czym sie zawiodlem. Moja stronka jest na www.colpex.avx.pl. Dostalem propozycje aby zrobic to tak:

w pliku index.php:
<table>
> ___________________________________________________
> | BANER GORNY <td colspan="3">
> |
> |__________________________________________________ |
> | <td class="lewa"> | <td class="srodek"> | <td class="prawa" |
> | tutaj linki | <iframe name="srodek"> | tutaj linki
> |
> | | |
> |
> --------------------------------------------------------------------
>
Teraz tworze link <a href="jakas_strona.html" target="srodek">, dzieki
czemu bez przeladowania strony cala tresc bedzie sie wczytywac w srodkowa
ramke. Caly czas bedzie uruchomiony plik index.php, a stronka nie bedzie
sie przeladowywala. Do table dodajesz hight=\"100%\" i problem z glowy.

Czyli dostalem taka propozycje:
index.php
  1. <?
  2. require ('lacz_strony.php');
  3. $id = $_GET['id'];
  4. $i++; 
  5.  
  6. echo "<table border=1>";
  7. echo "<tr><td colspan = \"3\" >";
  8. echo "naglowek";
  9. echo "</td></tr>";
  10. echo "<tr><td class=\"lewa\">";
  11. if ($id == 20 || $i==1) str_lewa();
  12. echo "</td><td class=\"srodek\">";
  13. echo "<iframe name=\"srodek\" src=\"id_funkcji.php?id=1\" width=\"500\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" scrolling=\"no\"></iframe>";
  14. echo "</td><td class=\"prawa\">";
  15. echo "prawa";
  16. echo "</td></tr></table>";
  17. ?>

Czyli kozystac z tabel i tylko jednej iframe w ktorej beda sie otwieraly podstrony. Wszytko byloby oki gdyby to ze ja mam rozwijane menu lewe dlatego cos takiego jak class? wogole nie wiem jak z tego kozystac pozatym jestem zmuszony do kozystania z 3 iframe bo lewa strona nie jest stala w niej takze sie cos zmienia.

Ja jednak uwazam ze trzeba to robic tak:
  1. <?php
  2.  
  3. echo "<table width=\"70%\" height=\"$wys\" border=1>";
  4. echo "<tr><td>";
  5. echo "<iframe name=\"lewa\" src=\"id_funkcji.php?id=20\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" ></iframe>";
  6. echo "</td><td>";
  7. echo "<iframe name=\"srodek\" src=\"id_funkcji.php?id=1\" width=\"500\" height=\"100%\" frameborder=\"1\" scrolling=\"no\"></iframe>";
  8. echo "</td><td>";
  9. echo "<iframe name=\"prawa\" src=\"id_funkcji.php?id=21\" width=\"200\" height=\"100%\" frameborder=\"1\"scrolling=\"no\"></iframe>";
  10. echo "</td></tr>";
  11. echo "</table>";
  12.  
  13. ?>

Gdzie src=\"id_funkcji.php?id=20\" , id=1, id=21 sa w id_funkcji.php i wyglada to tak:

plik id_funkcji.php
  1. <?php
  2.  
  3. require ('lacz_strony.php');
  4.  
  5.  $id = $_GET['id'];
  6.  
  7.  if ($id == 1) nowosci();  
  8.  if ($id == 20) str_lewa();
  9.  if ($id == 21) str_prawa();
  10.  
  11. ?>

To byl moj sposob, sposob z jedna ramka iframe przedstawiony wczesniej dziala gdy nie mam rozwijanego lewego menu, dlatego musze kozystac z 3 ramek. Pozatym w poprzednym przykladzie jak przekazuje do indexu jakies id to i taki takzostaje przeladowana calastrona w moim przykldzie z 3 ramikami tego nie ma ale dalej jest problem z wysokoscia tabeli bo wlasnie z tym sie mecze i nie wiem jak mam zrobic to by nie zostala wczytana cala strona tylkozmieniala sie wysokosc tabeli $wys.
Moze trzeba poprostu do indeksu przekazywac jakas zmienna gdzie jesli istnieje ta zmienna to zmieniaj wysokosc hehe, nie wiem w sumie, moze macie jakis pomysl??
Gość_kris
Sorki ale www.colpex.avx.pl narazie zmieniam i narazie jest tambalagan wiec niz nie widac ale wyglada to tak:

---------------------------------
Naglowek |
lewa | srodek |prawa |

lewa - rozwijane menu
Gość_kris
stronke www.colpex.avx.pl juz troszke uporzadkowalem, wpomne tylko w czym problem, zrobiona jest na iframe+table uzywam 3 iframe. Chodzi o wysokosc $wys pisanym wczesniej, zeby unikac przewijania stronki mysza tylko aby pokazywal sie suwak na przegladarce. Chodzi o to ze jesli klikniemy na np. "Regulamin Sklepu" to tabela tej podstrony ma decydowac o wysokosci calej strony. Mam nadzieje ze wiadomo o co juz chodzi. Czy wie ktos jak to zrobic?questionmark.gif
Gość_kris
zapomnialem dopisac ze w tym momencie nie udostepniamindex.php innym plikom bo wtedy sa inne problemy sad.gif(( wiec do index php nie moge sie juzpotem odwolywac zebyzmieniac tawysokosc sad.gif(((
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.