Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cache
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Plikownik
Witam

Ostatnio zacząłem pisać cms -a. Wyczytałem, że powinno się stosować cache. W takim razie jak mam zmodyfikować mojego cms -a ,aby obsługiwał cache questionmark.gif
My4tic
Któryś z nas chyba nie wie co to cache :-)

Jest to raczej sprawa przeglądarki/sekcji HEAD w HTML'u a nie CMS'a czy czegokolwiek innego. Np.:

1. <META HTTP-EQUIV="CACHE-CONTROL" CONTENT="NO-CACHE">
Plikownik
no to wiem tongue.gif ale chodzi mi o to takie cache, które poprawia wydajność strony i zapisuje pliki np. do folderu cache. Wiele cms -ów tak ma. Jak to zrobić ?
dr_bonzo
Cytat
Ostatnio zacząłem pisać cms -a. Wyczytałem, że powinno się stosować cache.

Poczytaj o tym co to jest cache. To przechowywanie wynikow obliczen, po to zeby je nastepnym razem (bo po prostu tak jest ze zazwyczaj beda potrzebne wielokrotnie) szybciej uzyskac.

Do obliczen mozna zaliczyc wynik skomplikowanego zapytania z bazy danych, wygenerowany kod html, itd.

Cytat
W takim razie jak mam zmodyfikować mojego cms -a ,aby obsługiwał cache questionmark.gif

Nikt nie zna budowy twojego cmsa -- musisz to zrobic sam.
My4tic
hmm... no moze nie wiem o co Ci chodzi :-) Co chcesz zapisać? Przeciez wszystko co moze być cachowne jest zapisywane standardowo przez przeglądarke... grafika, flash etc.
Plikownik
chodzi mi o cachowanie zapytań do bazy danych - jak się wogóle do tego zabrać ?
My4tic
http://www.zend.com/zend/tut/tutorial-staub2.php

Btw. Pisze sie "w ogóle".

-edit-

ehh... jeszcze jedno... dlaczego najpierw piszesz ze chodzi Ci o cachowanie plików a dwa posty dalej ze o zapytania? To lekka roznica...

Pzdr
Neotion
Nevermind co pisał, przecież późno było smile.gif

Najlepiej by było jeżeli piszesz w PHP5 zrobic sobie klasę która kontrolowałaby MySQL. W tej klasie funkcja query mogłaby sprawdzać częstość danego zapytania i ew. pobierać jego wynik z pliku cache. Można również zrobić funkcje cache która będzie bez żadnego sprawdzania wyciągała dane z cache'u.
To już tylko i wyłącznie Twoje rozwiąznaie, mnie zawsze uczono że nieważne jak to zrobisz, ważne żeby działało, bylo szybkie i łatwo się dawało modyfikować.
Plikownik
ok dzięki, gdzieś czytałem, że cache powinno się stosować dla dużych stron. Czy jeśli piszę cms -a dla dużej strony to powinienem o czymś pamiętać, żeby po rozkręceniu strony wszystko działało stabilnie ?
athabus
Ostatnio widziałem fajną klase obsługjącą cache. Napisał ją chyba mike_mech - była umieszczona na forum w dziale gotowe skrypty php. Mi troche pomogła zrozumieć jak działa cache - ale w praktyce nie stosowałem.

Na pewno za pomocą szukajki znajdziesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.