Ze Smarty jestem już całkiem nieźle obyty, tylko że dotychczas pisałem wszystko proceduralnie. Niedawno zacząłem się zaznajamiać z OOP i na razie nie mam z samymi klasami problemu. Więc o co mi chodzi? Mianowicie, dotychczas jeśli chciałem wyświetlić newsa i komentarze do niego to robiłem tak (kod oczywiście przykładowy):
<? $smarty->register_function("ShowNews", "shownews"); function shownews() { $kod; } $smarty->register_function("ShowComm", "showcomm"); function showcomm() { $kod;} if($cmd == "news") { $smarty->display('news.tpl'); } ?>
//news.tpl
Może nie jest to modelowe rozwiązanie ale się do niego przyzwyczaiłem. Dzięki temu mogę sobie wstawiać funkcje za pomocą Smarty do html'a gdzie chcę.
I teraz nadchodzi problem/właściwe zagadnienie. Narazie nie udało mi się rozgryźć podobnego rozwiązania jeśli idzie o wykożystanie klas.
Pierwsze moje rozwiązanie wyglądało tak;
<?php $smarty->register_function("News", "news"); function news() { include(newsclass.php); $news = new News(); $news->showNews(); } ?>
Oczywiście rozwiązanie nie jest zbyt fortunne bo nie poto tworzy się klasy żeby do każdą metodę odpowiedzialną za wyświetlanie czegoś pakować do funkcji. Drugie rozwiązanie też raczej złe :
<?php $smarty->display(siteHeader.tpl); $news->showNews(); $comm->showComm(); $smarty->display(siteFooter.tpl); ?>
Tutaj teoretycznie to rozwiązanie mimo wad (rozwalenie indexu na dwie polowy) dalo by radę tylko w polowie. Bo gdybym chcial osadzić obydwie metody w osobnych divach tak jak w pierwszym przykładzie musiałbym nieziemsko kombinować w szablonach. Ale przeciez nie o to chodzi.
No i tutaj moja proźba, gyby ktoś mógł wskazać mi drogę która pewnie jest dość oczywista i prosta ale sam jakoś tego nie mogę wykombinować.
elo rap