czy używanie Order By zawsze spowalnia zapytanie sql ? obserwuję sobie czasy i nie mogę się doszukać sytuacji, w ktorej order by nie wpływałoby na czas wykonania zapytania...
czy to jest skomplikowany zabieg?
nospor
20.02.2006, 10:32:49
posortowanie danych zawsze jest dodatkowym nakladem pracy, to i czas jest dluzszy. jesli nie chcesz miec danych sortowanych, to nie sortuj. jesli zas chcesz miec sortowane, to lepiej rob to na poziome bazy, niz na poziomie php, więc nie placz, że dziala ciut wolniej
tmk
20.02.2006, 11:54:48
Cytat
to lepiej rob to na poziome bazy, niz na poziomie php
czyli sortwać przy dodawaniu do bazy, a nie przy wyciąganiu z niej danych? bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem to zdanie
nospor
20.02.2006, 11:57:55
nie, mialem na mysli zebys sortowal przy wyciąganiu poprzez order by. Sortowanie przy dodawaniu mija sie z celem, bo przy wyciąganiu mozesz chciec sortowac po roznych kolumnach. pozatym nie wyobrazam sobie sortowania przy dodawaniu. rekordy sa dodawane pokolei. chcąc sortowac, musialbys przy dodawaniu usuwac wszystkie i jeszcze raz pokolei je wkladac juz w kolejnosci posortowanej
edit: no i pamietaj o zalozeniu indexow na pola, wzgledem ktorych bedziesz sortowal. przyspieszy to tę operację
sobstel
20.02.2006, 12:28:50
Cytat(nospor @ 2006-02-20 11:57:55)
chcąc sortowac, musialbys przy dodawaniu usuwac wszystkie i jeszcze raz pokolei je wkladac juz w kolejnosci posortowanej
niekoniecznie, wystarczy ALTER table ORDER BY cols, co nie zmienia faktu, że sortowanie przy dodawaniu nie jest dobrym pomysłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.