Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przerobienie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bobens_83
Witam. Mam problem. Zrobilem stronke przy ktorej tworzeniu uzywalem klas, includowania, public... , extends ... itp Okazalo sie ze na serwerze w szkole mamy PHP4, a nie moge jej umiescic nigdzie indziej tylko tam.

Jestem zalamany, nie mam pojecia od czego zaczac przerabianie skryptow ... jedyne co zrobilem i wiem ze dziala to zmiana funkcji MySQL-owych na stare (czyli np new mysqli na mysqli_connect).

Widze ze PHP4 nie toleruje slowa public w klasie, takze pousuwalem, jednak jesli mam deklaracje jakiejs zmiennej w klasie, np
  1. <?php
  2. $slowa_kluczowe = 'logistyka, feniks';
  3. ?>
to wyskakuje error
Cytat
Parse error: parse error, unexpected T_VARIABLE, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in ...

Prosze o pomoc i wskazowki jak do tego sie zabrac. sadsmiley02.gif

===================================================

Moze taki przyklad dla zobrazowania:

oop.inc
  1. <?php
  2.  
  3. class Test
  4. {
  5. $zmienna = 'wartosc druga'; 
  6.  
  7. function FuncTest()
  8. {
  9. echo 'wartosc pierwsza';
  10. echo $this->zmienna;
  11. }
  12. }
  13. ?>

oop_index.php
  1. <?php
  2. require( 'oop.inc' );
  3. $test = new Test();
  4. $test -> FuncTest();
  5. ?>

wyrzuca blad
Cytat
Parse error: parse error, unexpected T_VARIABLE, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/feniks/public_html/oop_test/oop.inc on line 5
dr_bonzo
  1. <?php
  2. var $zmienna
  3. ?>

A nie mozesz przeinstalowac php?
bobens_83
Niestety nie mam na to wplywu, to jest serwer na uczelni sad.gif aczkolwiek zasugerowalem to czlowiekowi ktory sie tym zajmuje ... aarambo.gif

ale ... tak na dobra sprawe to przerabianie nie jest takie straszne, dziekuje za to var, to bardzo duzo zmienilo aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.